A Parlament alibi üléseket tart – interjú Pokorni Zoltánnal, a FIDESZ MPSZ alelnökével

A Parlament alibi üléseket tart – interjú Pokorni Zoltánnal, a FIDESZ MPSZ alelnökévelPokorni Zoltánnal, a FIDESZ MPSZ alelnökével arról beszélgettünk, hogy miért nem hallgat senki rájuk, mikor előrehozott választásokról beszélnek, vagy miért nem akarnak részt venni a politikai elit mutyizásában.

 

 

 

 

- Az ember szinte percenként mást hall a médiában az új kormányfőről, kormányválasztásról. A Fidesz véleménye stabil?

- Igen, a Fidesz álláspontja régóta világos és ismert. Szerintünk az lenne az üdvös, hogy ha június 7-én, az európai parlamenti választásokkal egy időben új választások is lennének, ez rövidítené le ezt a végjátékot vagy haláltusát, amelynek kéretlen és kínos tanúi vagyunk.

 

- Rég óta támadják a programjukat, milyen érveket szoktak felhozni ellene?

- Az első ellenvetés az idő szokott lenni. Baj van, nincs idő, azonnali intézkedések kellenek. Ezzel szemben én azt látom, hogy gyakorlatilag egy éve nincs érdemi kormányzás Magyarországon, a Parlament alibi üléseket tart. Úgy gondolom, hogy ez a megoldás, amelyen Gyurcsány Ferencék törik a fejüket, eljátszaná az előttünk álló egy évet is.

 

- Az összefogást is sokat emlegetik…

- Ékes szavakkal hallhattuk Lendvai Ildikó frakcióvezető asszonyt, hogy baj van, össze kell fogni. Ezek szép szavak, és ha pusztán a mondatokat nézzük, akkor igazak is. A helyzet azonban úgy áll, hogy nem a politikai elitnek kellene összefogni, hanem az ország polgárainak kellene összefogni, a többségüknek egyetérteni abban, hogy kiben bízik meg, kinek adja a valóság alakításához szükséges hatalmat és erőt. Az országban kell összefogni, és nem a Parlament félhomályos dolgozószobáiban ilyen-olyan megállapodásokat kötni. Ez nem összefogás, ez mutyizás, amelyben mi nem szeretnénk és nem is fogunk részt venni.

 

- Önök szerint milyen legyen az új miniszterelnök?

- Szerintünk Magyarországon nem intellektuális probléma van! Nem az a baj, hogy mondjuk Veres János nem tudta kiszámolni, hogy mennyivel kell csökkenteni az adót ahhoz, hogy ha kiszélesítjük az adóalapot, akkor az egy főre jutó adóteher csökkenjen. Itt legitimációs, bizalmi probléma van. Az emberek nem hiszik el a jelenlegi kormánynak már lassan azt sem, amit kérdez.

 

 

KT