Hamarosan Francia Filmnapok

Egy hónap múlva Francia Filmnapok Az idei immár a tizenharmadik év, hogy a hagyományoknak megfelelően április közepén – vidéken április 15-26., Budapesten pedig április 16-19. között – a főváros mellett nyolc városban, Szegeden, Pécsett, Debrecenben, Miskolcon, Győrött, Szolnokon, Egerben és Kecskeméten a közönség premier előtt megnézheti a legfrissebb francia filmtermés legjavát.

 

 

 

 

A Francia Filmnapok célja, hogy ízelítőt adjon a későbbiekben, az év során, Magyarországon mozikba kerülő francia filmekből, s azokat egy-egy vetítés erejéig premier előtt bemutassa a közönségnek. A rendezvény mindig az alkotók – rendezők és színművészek - személyes kíséretében mutatja be a legkülönbözőbb stílusú és műfajú friss francia filmeket.

 

Egy hónap múlva Francia Filmnapok

 

Az idei filmnapok kínálatban szerepel A PROVANCE-I FŰSZERES című, bukolikus bájával magával ragadó romantikus történet. AZ OSZTÁLY című dráma - mely tavaly elnyerte az Arany Pálmát, és idén Oscar-díjra is jelölték - egy olyan iskolában játszódik, ahol szinte minden diák különféle nemzetiségű és hátrányos helyzetű családból jött. A KÜLVÁROSI MULATÓ című zenés film a harmincas évek Párizsába viszi a nézőt, s különlegessége, hogy az idősödő Pierre Richard is feltűnik benne, ezúttal komoly szerepben.

 

Az idei Filmnapokon feltűnik majd a két „Depardieu-gyerek”: a nemrégiben elhunyt Guillaume hajléktalant alakít egyik utolsó filmjében, a VERSAILLES című keserédes történetben, Julie pedig a II. Világháborúban játszódó KÉMNŐK-ben jelenik meg, melynek női főszereplője Sophie Marceau. Dany Boon írta és rendezte miden idők legfergetegesebb francia vígjátékát, az ISTEN HOZOTT AZ ISTEN HÁTA MÖGÖTT!-et, melyben a nagy nevettető szerepel is, Kristin Scott-Thomas Philippe Claudel megindító filmjében, az OLY SOKÁIG SZERETTELEK-ben Juliette-et alakítja, aki 15 év börtön után talál vissza családjához, végezetül a tavalyi siker után idén is lepereg majd egy rövidfilm-összeállítás, köztük Jeanne Moreau egyik utolsó filmje is.

 

www.franciafilmnapok.hu