Záhonyban megbecsülik az adófizetőket

Lesku Miklós Záhony Város polgármestere szerint sokkal fontosabb a jelenleg is aktív helyi cégek megbecsülése, segítése, mint az ismeretlen befektetők utáni vágyakozás. Ezt bizonyítja, hogy Záhony Város kasszájába 2008. évben összesen 221.984.000,- Ft helyi adó bevétel folyt be. Ezt az összeget több mint háromszáz vállalkozás fizette meg.

„Becsüljük meg amink van! Becsüljük meg a jelenleg Záhonyban működő vállalkozásokat!” - mondta Lesku Miklós Záhony Város polgármestere a tíz legtöbb iparűzési adót fizető vállalkozás vezetőjének rendezett találkozón.

A bevételek több mint felét viszont a tíz legnagyobb forgalmú társaság produkálta. Ezek a cégek közel 400 főt alkalmaznak Záhonyban és ennek többszörösét a térségben. Jövőbeni eredményes működésük elemi érdeke az önkormányzatnak és a város lakosságának egyaránt.

Ennek apropóján Lesku Miklós polgármester a tíz legtöbb helyi iparűzési adót fizető vállalkozás vezetőjét hívta meg március 26-án egy találkozóra, ahol személyesen köszönte meg a cégvezetőknek társaságaik eredményes munkáját és helyi adó befizetését. Elmondta, hogy a városi beruházások, a pályázatok önereje, az oktatási intézmények állami normatíván felüli finanszírozása, a közvilágítás, a virágosítás, a civil szervezetek, a helyi sportélet és a közművelődés támogatása is ezekből a bevételekből lehetséges. A találkozón részt vett a MÁV Cargo Zrt., a Kelet-Trans 2000 Kft., a MÁV Informatika Zrt., a Záhony Port Zrt., a BLI Kft., a MÁV Vasútőr Kft. vezetője, gazdasági igazgatója.

A cégvezetők üdvözölték a kezdeményezést, amelyet mindenki egyedülállónak tartott. A helyi adó fizetését mindenki egy kicsit plusz tehernek látta eddig, ám abban a megvilágításban, hogy egy város életében milyen fontos ez a bevétel, ezzel leginkább most szembesültek. Rendkívül örültek annak, hogy munkájuk eredményéből a városi lakosság is profitálhatott.

A rendhagyó találkozón lehetősége nyílt a társaságok vezetőinek bemutatni tevékenységüket, megismerni egymást és a város vezetőit, valamint beszélgetni a jövőre vonatkozó elképzelésekről, tervekről.

A jelenlévők egyetértettek abban, hogy meg kell találni a közös kapcsolódási pontokat a záhonyi cégek között, egymásra kell támaszkodni és közösen kell a – gazdasági válság okozta egyre szűkülő – lehetőségeket kihasználni.

A cégvezetők megköszönték a városvezetés és a polgármesteri hivatal segítőkész, konstruktív munkáját.

A résztvevők rámutattak, hogy Záhony város számára a vállalkozások a dinamikát, a pártatlan és következetes városvezetés, a polgármesteri hivatal pedig a stabil hátteret jelenti.

Lesku Miklós polgármester minden iparűzési adót fizető vállalkozás vezetőjének írásban köszönte meg eddigi támogatását, majd jó egészséget, erőt és kitartást kívánt nekik a jövőbeni munkájukhoz, amely lehetővé teszi, hogy Záhony továbbra is a térség sikeres, élhető települése maradhasson.

 

Záhony Város Önkormányzata