Nemzetközi kapcsolatok új lehetőségei

Nemzetközi kapcsolatok új lehetőségei 2009. március 30-án, Belgium, Hollandia és Svédország külgazdasági szakdiplomatái adtak tájékoztatást az érdeklődőknek az adott relációban a kapcsolatépítés lehetőségeiről. Kozlovszky Zoltán többek között svéd kiállításokra és egyéb üzleti rendezvényekre invitálta az érdeklődőket.

 

Elmondta, hogy a svéd üzleti mentalitásra alapvetően a nyugalom jellemző, és fizetési kötelezettségeiknek minden alkalommal pontosan tesznek eleget. A svéd piac nyitott és nagy lehetőségeket rejt magában, elsősorban minőségi termékekkel jelenhetnek meg sikeresen, és hosszútávú kapcsolatokban gondolkodjanak akik elszánják erre magukat. A svéd-magyar gazdasági kapcsolatokban elsősorban az autóipari, pénzügyi szektori, háztartási gépek, elektrotechnikai ipar valamint élelmiszeripari és energetikai együttműködéseket emelte ki.

 

 

A holland gazdaság sajátosságait Grenczer Gábor ismertette, aki a gépipari, megújuló energiai és élelmiszeripari kiemelt ágazatokra hívta fel a figyelmet. Hollandia hazánk 11. Legfontosabb exportpiaca, mely még 2008-ban is növekedést mutatott az áruforgalom tekintetében. Hazánkban a második legnagyobb befektető az ország, mellyel mintegy 20-25 ezer munkahelyet is biztosít. A gazdasági együttműködések vonatkozásában a szakdiplomata kiemelte a helyi kamarák fontos szerepét, és az egyszerű és gyors cégalapítást, továbbá a munkavállalás viszonylag kedvező lehetőségeit is.

 

Mészáros Kálmán, a főbb belga gazdasági mutatók mellett elsősorban a meglevő kétoldalú kapcsolatok stabilitását emelte ki. A külkereskedelemben a 2008. Év közel 20%-os növekedést mutatott az export-import vonatkozásában, melyben nagy szerepe van a Brüsszelben évek óta sikeresen működő üzleti klubnak. Előadásában kitért arra is, hogy nem kis szerepe van a belga-magyar együttműködésben annak a Plato programnak, melynek a megyei kamara a fő koordinátora.