Húsvét, a csibék és nyuszik rémálma

Húsvét, a csibék és nyuszik rémálma A húsvét jelképei a nyuszik, csibék, kis bárányok, de ez a hagyomány sokszor ezeknek az állatoknak a vesztét okozhatja - figyelmeztetnek az Állatbarát Alapítvány munkatársai. Még mindig népszerű szokás, hogy a gyerekeket szüleik élő állatokkal lepik meg Húsvét alkamából.

 

 

 Fontos tudni azonban, hogy ezek az állatok nem családi kedvencnek születtek, egy csibe, vagy egy idejekorán leválasztott kis nyuszi életébe kerülhet a dédelgetés.

 

Húsvét, a csibék és nyuszik rémálma

 

"A gyerekek persze csak szeretetüket kívánják kifejezni azzal, hogy ölbe veszik, simogatják a kis állatokat, játszanak velük, de ezeknek a kis teremtményeknek ez óriási stresszt és szenvedést jelent. A gyerekek öröme pedig hamar szomorúsággá változik, mert többnyire a kis állatok már a húsvét végét sem érik meg"-tudtuk meg a nyíregyházi Állatbarát Alapítványtól.

 

Húsvét, a csibék és nyuszik rémálma

 

Az ünnepet átvészelő kisállatoknak sem jósolhatunk hosszú és boldog jövőt. Ezek általában szobatisztaságra nem nevelhető állatok, és nem alkalmasak bérházi tartásra. Bármennyire szeretné is a szülő vagy a kisgyerek, többnyire tudják biztosítani az állatok számára megfelelő körülményeket.

 

Húsvét, a csibék és nyuszik rémálma

 

Az Állatbarát Alapítvány munkatársai nyomatékosan kérnek mindenkit, hogy ne vásároljanak húsvétra élő állatot, mert ez szinte minden esetben az állatok pusztulását okozza! A legjobb megoldás lehet ilyenkor, hogy ha egy húsvéti kirándulás alkalmával olyan helyre megyünk a családdal, ahol a csemetéknek alkalmuk nyílik kisállatokat, nyuszit, báránykát, csibéket simogatni, ilyen például a legtöbb állatkert, vagy egy vidéki tanya. A fent felsorolt veszélyeket felismerve több kisállatkereskedés is akciót szervez Húsvétra, amikor is nem vásárlásra, hanem bérbe vételre kínálják az apró jószágokat. Így ha lecsengett az ünnepi hangulat és a rajongás, a kisállatokat visszavihetjük az üzletbe és megóvhatjuk attól, hogy elpusztuljanak, esetleg utcára vagy egy menhelyre kerüljenek. Használják ki!

 

Ezúton kívánunk mindenkinek kellemes húsvéti ünnepeket!