A Hegyaljára készülve indul a ZéróCO2-program

A Hegyaljára készülve indul a ZéróCO2-program Mozgalommá nőheti ki magát a növényültetés. Zöld és illegális, mégsem büntetik. Április 22-től egy növény elültetésével bárki csatlakozhat a Föld napján induló Hegyalja ZéróCO2-mozgalomhoz, hogy némi szén-dioxid semleges vagánysággal Hegyalja-jegyet nyerjen.

 

 

 A ZéróCO2-gondolat jegyében a fesztivál szervezői a nyári fesztiválok között elsőként, önkéntesek és alternatív energiaforrások felhasználásával teszik szén-dioxid semlegessé a Hegyalját.

 

Egy elhanyagolt kopár terület elfoglalásával április 22-től bárki a Hegyalja ZéróCO2-mozgalom tagja lehet. Aki a város betonrengetegét akár egyetlen növény elültetésével színesíti, már tett valamit azért, hogy a szürke uralmát a zöld vegye át. A Hegyalja szervezői a globális felmelegedés korának Robin Hoodjait, azaz a legelkötelezettebb gerillakertészeket ingyenjeggyel díjazzák.

 

A Hegyalja ZéróCO2-mozgalom szabályai egyszerűek: elég egy kellően elhanyagolt, zöld után áhítozó helyet választani, és dokumentálni az ültetés előtti és az ültetés utáni állapotot. A gerillakertészkedésről készült fotókat és videókat a Hegyalja szervezői http://zeroco2.hegyaljafesztival.hu oldalra várják. A jelentkezők a feltöltéssel igazolják, hogy tettek valamit az üvegházhatást okozó szén-dioxid semlegesítéséért, és egyúttal versengenek a Hegyalja jegyekért is. A játékban csapatok és magányos gerillakertészek is indulhatnak. A http://zeroco2.hegyaljafesztival.hu oldal abban is segít, hogyan kezelhetik a mozgalom tagjai azokat a helyzeteket, amikor a legjobb szándékú, ugyanakkor illegális zöldítők ellenállásba, ellenségeskedésbe ütköznek.

 

A szájt a gerillakertészkedés időszakában a mozgalom kommunikációs bázisa lesz, ez után pedig az oldalon nyomon követhetjük, hogyan csökkenthető egy nyári fesztivál ökológiai lábnyoma.

 

 

Levegőszennyezés nélkül is van fesztivál
A Hegyalja fesztivál évről évre egyre nagyobb hangsúlyt fektet a környezetvédelemre és a környezettudatosságra. A szervezők amellett, hogy ültetésre buzdítják a Hegyalja rajongóit, maguk is dolgoznak a teljes fesztivál szén-dioxid semlegesítéséért. Cél, hogy az áramfelhasználástól kezdve, a fesztivál programjával bezárólag, amikor lehet, érvényesüljön a környezettudatos szemlélet, és csökkenjen a fesztivál által okozott környezeti terhelés.

Idén a Hegyalja nem szervez forgalomlassító demonstrációt Tokajban, de mérik a kamionok zaját és mindenki küldhet a fesztiválról videóüzenetet a minisztériumba. De a fesztivál területén is lépten-nyomon előbukkannak a tenni akarás jelei: a biológiailag-lebomló műanyag evőeszközöktől kezdve az E-számmal jelölt adalékok kóstolójáig. Minden ponton, ahol vizet, vagy energiát lehet vételezni, takarékosságról is szó lesz, és a „Fogyassz mindhalálig" kiállításon a fogyasztás is fókuszba kerül.

Verespatak, a szerencsi széntüzelésű erőmű, a nemzeti parkok - csak néhány a témák közül, amelyekkel kapcsolatban vezető környezetvédő szakembereket, EU-s és hazai döntéshozókat lehet majd szabadon faggatni.

 

 

Zöld területfoglalás: már a harmadik tavasz...
A Hegyalja ZéróCO2-mozgalom elődjeként az elmúlt két évben lezajlott Zöld Vadművelet résztvevői egyetlen éjszaka alatt virágba borították a Margit hidat. Tavaly 20 településen összesen 270 négyzetméternyi titokban beültetett zöldfelület volt a hegyaljás gerillakertészkedés eredménye. 57 csapat 270 illegális kertésze mintegy 1300 palántát, cserjét és virágot ültetett, és ezzel minden egyes gerillakertész átlagosan egy négyzetméternyi területen hagyott nyomot.

Idén tavasszal a ZéróCO2 kezdeményezés lesz a közterületi kertészkedés hazai platformja: a szervezők tapasztalatai szerint egyre önállóbbak az illegális kertészek, a mozgalom lassan felnőtté válik. Ezért idén jóval nagyobb szabadságot hagynak a kertészkedőknek, hogy zöldbe boríthassák az országot. Hegy' jegyekkel és kommunikációs bázissal üdvözlik a szervezők az önállósuló mozgalmat.