A Tabulaláza Alapítvány felhívása

Tabulaláza Alapítvány  A Tabulaláza Alapítvány 2008 őszén támogatást nyert a Norvég Civil Alaptól a "A VILI? - Világosan a civilekről" című film sokszorosítására. A közel 25.000 EURO-s támogatásnak köszönhetően nem csak a film készülhetett el, hanem egy oktatási segédanyag is eljuthat az iskolákba és a május folyamán egy tanárképzést is szervezünk a témában.

 

 

A programmal az alapítványunk célja a társadalmi szemléletváltás, a fiatal állampolgárok aktivitásának növelése, közösségi gondolkodásuk fejlesztése. Hosszú távon egy olyan generáció "kinevelése" melynek tagjai a harmadik szektort ismerik és használják. A fiatalok ilyen módon bekövetkezett szemléletváltásán keresztül lehetőség nyílik arra, hogy a társadalom egésze változzon, ismereteik a harmadik szektorról nőjenek, aktivitásuk nőjön.

 

 

A programban az alábbi tevékenységeket valósítottuk meg:

 

A "VILI? - Világosan a civilekről" című film sokszorosítására

A DVD -n, 7 db egyenként 20 perces film található, a civil társadalomról az alábbi témákban:

  • 1. A civil társadalom,
  • 2. A civil munka,
  • 3. Kicsik és nagyok - a civil szervezetekről általában,
  • 4. Források,
  • 5. Az önkéntesség hatalom,
  • 6. A projekt,
  • 7. Az érdekérvényesítés

 

Oktatási csomag kidolgozása

Az oktatócsomag tartalmazza a hét részből álló filmet és a hét témakörben részletes ismereteket összefoglaló tanári segédanyagot óravázlatokkal.

 

Demonstrációs anyagok elkészítése

Oktatótablók készülnek a film alapján, melyek színesítik az órákat, állandó kifüggesztésükkel folyamatos tájékoztatást nyújtanak a diákok hallgatók számára. Az elkészült oktatási anyagok ingyenesen hozzáférhetőek a pedagógusok számára.

Jelenleg zajlik a tanárképzés és a minta tanítások szervezése. Az új ismeretek oktatását, a módszertani tudnivalókat a pedagógusokkal is meg kell ismertetni, amit továbbképzéseken és mintatanítások szervezésével kívánunk megvalósítani.

A tanárképzésre 2009 május 8-án kerül sor, melyre jelenleg is várjuk a pedagógusok jelentkezését.