Indul a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei kórházak integrációja

 A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat közgyűlése április 29-én felhatalmazást adott arra, hogy a 2009. február 26-i előzetes határozat értelmében induljon el az érintett kórházak integrációjához szükséges négy nonprofit, kiemelten közhasznú társaság létrehozása.

 

 Tekintettel az egészségügyi finanszírozási év kezdetére, a cégek 2009. október 1.-től veszik át hivatalosan a megyei költségvetési intézményként működő kórházaktól az egészségügyi közfeladatokat. Az elkövetkező hónapok feladata, hogy az új szervezetek megszerezzék ÁNTSZ-től a zavartalan átálláshoz szükséges működési engedélyeket, emellett pedig a megyei önkormányzat finanszírozási szerződést kössön az Észak-alföldi Regionális Egészségbiztosítási Pénztárral.

 

A közgyűlés mai döntése értelmében a megyei önkormányzat három közhasznú társaságot hoz létre, amelyek az érintett Jósa András Oktató Kórház, a Szatmár-Beregi Kórház és Gyógyfürdő Fehérgyarmat-Vásárosnamény Kórház, valamint a Sántha Kálmán Mentális Egészségközpont és Szakkórház egészségügyi közfeladatait látják el a jövőben. A három újonnan létrejövő nonprofit társaság irányítását egyetlen csúcsszervezetbe integrálják. A létrejövő holdingszerkezet társaságai a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat 100%-os tulajdonában maradnak.

 

A közgyűlés határozata értelmében a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egészségügyi Szervezési és Szolgáltató Holding Nonprofit Zrt. vezérigazgatója Dr. Kiss Zoltán Tamás, operatív főigazgatója Dr. Pikó Károly, stratégiai főigazgatója Dr. Vadász Mária, orvos-kontrolling főigazgatója Dr. Móré E. Csaba lesz. A Jósa András Oktatókórház Nonprofit Kft. ügyvezetőjeként Dr. Vancsó Ágnes, a Sántha Kálmán Szakkórház Nonprofit Kft. ügyvezetőjeként Dr. Pollák Csaba és a Szatmár-Beregi Kórház és Gyógyfürdő Nonprofit Kft. ügyvezetőjeként Lőrinczi János látja majd el a társaságok irányítási feladatait.

 

Mint ismeretes Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat azért kényszerül a kórházak integrálására, mert az elmúlt két év során az egészségügyi finanszírozásban érvényesített megszorítások jelentős mértékben megterhelték az intézményeket és ezáltal a megye költségvetését. A Megyei Önkormányzat a kórházak működtetésének átstruktúrálásától a belső folyamatok egyszerűsödését és a kórházak működésének racionalizálását várja, amelyek a közös beszerzési tevékenységgel együtt jelentős megtakarításokat eredményeznek.