V. Öhönforgató Verseny és Néptánctalálkozó Tiszavasváriban

V. Öhönforgató Verseny és Néptánctalálkozó Tiszavasváriban Ötödik alkalommal rendezte meg a Tiszavasvári Találkozások Háza az Öhönforgató Verseny és Néptánctalálkozót 2009. május 2-án a tiszavasvári strandon.

 

 

A rendezvény eredetileg a helyi kisközösségeknek, civil szervezeteknek és munkahelyi kollektíváknak szerveződött, de mára kistérségi hatókörűvé és igazi nagy, tömegeket vonzó eseménnyé fejlődött.

 

A közel 70 nevező csapat által a bográcsba varázsolt ízek mellett néptánccsoportok mutatkoztak be, népi mesterségeket próbálhattak ki az érdeklődők, délután pedig Ferenczy György és a Rackajam mutatta meg, hogyan kell a hagyományokat a modern zenével ötvözni. A zenész műsorok sorát az Icon együttes koncertje zárta.

 

V. Öhönforgató Verseny és Néptánctalálkozó Tiszavasváriban

 

A napközben elkészült ételeket Páli János, a Magyar Gasztronómiai Szövetség elnöke, valamint Németh János és Szoboszlai Gyula mesterszakácsok zsűrizték, illetve a legjobbakat pénzjutalommal díjazták a szervezők.

 

 

A verseny tárgya:

Az öhön (másnéven slambuc) egy hagyományos, bográcsban készülő pásztorétel. Az autentikus recept hozzávalói személyenként kb. 10 deka szalonna, 3 marék száraz lebbencs(laska) tészta, 3 nagyobb krumpli, fél fej hagyma, só, bors és víz.

 

V. Öhönforgató Verseny és Néptánctalálkozó Tiszavasváriban

 

A szalonnát a bográcsban kiolvasztjuk, pörcöt kiszedjük, a lebbencstésztát pedig aranybarnára pirítjuk a szalonna zsírjában. Amikor majdnem kész, tovább pirítjuk vele a karikára szelt hagymát, majd a kockára vágott krumplit is hozzáadjuk, sózzuk, borsozzuk, felöntjük vízzel.

Az öhön lelke a forgatás, kevergetni ugyanis tilos! A bográcsot megrántva az egész étel egyben fordul meg, nem ragad a bogrács falához, a hagyományok szerint pedig 33x kell megforgatni, mire elkészül. Sőt! A hiedelem szerint addig nem is engedtek senkit a bográcshoz, amíg a 33 átfordítás végére nem értek.

 

A verseny története:

Tiszavasvári vezetésének mindig is fontos volt a népi kulturális hagyományok feltárása, megőrzése és továbbörökítése. Ehhez szükséges Tiszavasvári és kistérsége népi kulturális értékeinek bemutatása, konkrétan a népművészeti alkotások közvetítése, széleskörű népszerűsítése, a térség hagyományőrző kisközösségeinek és műhelyeinek bemutatkozási lehetőség biztosítása, és nem utolsó sorban a gasztronómiai hagyományok ápolása.

 

V. Öhönforgató Verseny és Néptánctalálkozó Tiszavasváriban

 

2004-ben határozták el, hogy a munkahelyi kisközösségek szabadtéri piknikezési kedvét kihasználva, a városi strandon szabadtéri főzőversenyt szerveznek, a majálisi hangulatot pedig kulturális kísérőprogramok színesítették.

 

A Tiszavasvári Találkozások Háza 2005. májusában hirdette meg az I. Tiszavasvári Öhönfőző Versenyt. Erre 24 csapat nevezett, a készételeket Benke László mesterszakács zsűrizte és a szabadtéri programok sora - ökörsütés, lovasbemutató, magyarnóta énekesek és néptáncegyüttesek fellépése, „Kézművesek utcácskája” – várta az érdeklődőket.

 

V. Öhönforgató Verseny és Néptánctalálkozó Tiszavasváriban

 

Azóta minden évben megszervezik ezt a gasztronómiai- és folklórprogramot. A városból és vonzáskörzetéből egyre több csapat vesz részt a főzőversenyen, számuk a 2004-eshez képest megduplázódott. Regionális felnőtt és gyermek néptánc együttesekkel gazdagodott a fellépők száma, akik produkciójukkal ismét bebizonyították, hogy itt és a környező településeken milyen magas szinten művelik a néptáncot. Az állandó és alkalmi rendezvény-látogatók száma pedig mindig meghaladta a 3.000 főt.