Hetedik alkalommal is Születés Hete Fesztivál

Hetedik alkalommal is Születés Hete Fesztivál Soprontól Záhonyig, Kecskeméttől Esztergomig közel ötven magyarországi településen, és 2009-ben először nemzetközi szinten a szlovákiai Párkányban is egy héten keresztül a szülés és születés, a babavárás, a család születése és a nőiség áll a középpontban.


 

 

Szakemberek, művészek és politikusok értelmezik, támasztják alá, és hirdetik a 2009-es év jelmondatát: Nőből anyává, anyából nővé.

A május 16-tól 24-ig tartó Születés Hete az egyetlen országos, és 2009-től nemzetközi, kiemelten non-profit rendezvénysorozat, amely a gyermekvállalás miatt új szerepekkel és ezek konfliktusaival szembetalálkozó nők és családok számára segítséget nyújt, hogy könnyebben tájékozódhassanak a várandóssággal, szüléssel és születéssel kapcsolatos információk között. A huszonegyedik században a modern nőkép, a karrierépítés fokozódó jelentősége sokszor nehezen egyeztethető a tradicionális női szerepekkel, ezért vált a Születés Hete 2009-es jelmondatává: Nőből anyává, anyából nővé.

 

Hetedik alkalommal is Születés Hete Fesztivál

 

A szlogen két megtestesítője és a Születés Hete Fesztivál nagykövetei ebben az évben Szekeres Nóra, a tv2 műsorán látható Babavilág műsorvezetője, és Soma Mamagésa, aki évek óta a mozgalom élharcosa.

A Születés Hete Fesztivál egy közös cél érdekében integrálja a különböző szemléletű csoportokat, ezáltal vált a rendezvénysorozat mozgalommá. Legfőbb támaszai maguk a várandósok, anyák, családok, akik alulról jövő szerveződésként életben tartják a Születés Hetét a gazdasági válság ellenére. Ennek köszönhetően 2009-ben a szponzorhiány ellenére is megrendezik az ország közel 50 városában a Születés Hetét. A szervezők és résztvevők közös célja, a várandósok és családjuk minél szélesebb körű tájékoztatása a szüléssel kapcsolatos választási és döntési lehetőségeikről, hiszen a Születés Hetének mottója: „Ha a nem ismered a lehetőségeidet, egy sincsen”. Felvilágosítást kaphatnak a hazai ellátás hagyományos és újszerű módszereiről, a legújabb kutatási eredményekről és a nemzetközi egészségügyi szervezetek ajánlásairól, melyek elengedhetetlenek a tudatos döntéshez. A mozgalom párbeszédeknek nyújt teret. Egy asztalhoz ülteti a szülész-nőgyógyászt, a dúlát, a pszichológust, a művészt és a laikusokat, azaz a rendezvény főszereplőit, a gyermekáldásra készülőket. Hidakat épít a különböző nézetek képviselői közt, és segít egyeztetni a generációs nézeteltéréseket.

A Születés Hete Fesztivál célja idén is az, hogy minden várandós nő megtalálja kérdéseire a saját válaszait, és informált döntéseik eredményeképpen ne túléljék, hanem megéljék a szülést.