Több mint félezer közmunkás a NYÍRERDŐ-nél

Több mint félezer közmunkás a NYÍRERDŐ-nél Az elmúlt héten indította el a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. újabb közmunkaprogramját, amelyben Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében 560 állástalan jut munkához a következő hét hónapban.

 

 

 Soha ennyi állástalan nem jutott munkához a kelet-magyarországi erdőkben, mint ebben az évben. Április közepén ért véget az első alkalommal meghirdetett téli erdőművelési közmunkaprogram, amelyben a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. 444 embert foglalkoztatott három hónapon keresztül. A héten pedig megkezdődött a már hagyományosnak mondható héthónapos programunk, amelynek során november végéig 560 munkanélküli dolgozik az állami erdőkben – mondta Kaknics Lajos, a társaság vezérigazgatója.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyék közel 60 ezer hektár állami tulajdonú erdeit kezelő NYÍRERDŐ Zrt. minden erdészete alkalmaz közmunkásokat. A létszám 40%-a a rendelkezésre állási támogatásban részesülők közül kerül ki, és meghaladja a 40%-ot a romák aránya, minden harmadik közmunkás pedig 45 év feletti. A két megyében 72 település érintett a programban. Hajdú-Biharban a legtöbben Debrecenből, Vámospércsről és Hajdúhadházról jönnek. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig a tiszaberceliek, tiszadobiak és nyírbéltekiek vannak különösen nagy számban. A társaság vállalta azt is, hogy a program lezárulta után minden tizedik munkavállalót három hónapon keresztül tovább foglalkoztat – ismertette az adatokat dr. Halmágyi János, az erdőgazdaság humánpolitikai osztályvezetője.

 

A programban részt vevők feladatai között turistautak, tanösvények karbantartása; akácosok, nyárasok nyesése, vágástakarítás és szemétgyűjtés is szerepel. Munkához jutnak a csemetekertjeinkben, elvégzik a közjóléti eszközök felújítását, és általános erdőművelési tennivalókat is ellátnak. Napi nyolc órás munkájukért a minimálbérnek megfelelő 71.500 forintra jogosultak havonta. Ezen felül étkezési utalványt, tűzifa-ellátmányt, munka- és védőruhákat kapnak.

A közmunkások közül 84-en vehetnek részt erdőművelő-, erdei melléktermék gyűjtő és hasznosító-, fűrészipari-gépkezelő és fakitermelő képzéseken, amelyeken az erdőgazdálkodásban hasznosítható végzettséget, és ismereteket szerezhetnek. A pályázat kiírói ezzel szeretnék javítani az állástalanok esélyeit a munkaerőpiacon, segíteni őket abban, hogy a program végeztével könnyebben találjanak maguknak munkát. Az erdőgazdaság állományában többen határozatlan idejű szerződéssel dolgoznak azok közül, akik korábban közmunkásként szereztek valamilyen képzettséget.

 

A NYÍRERDŐ programjának teljes költségvetése meghaladja az 520 millió forintot. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium Közmunka Tanácsa, valamint a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. támogatása egyaránt megközelíti a 210 millió forintot. A Nyírségi Erdészeti Zrt. 20%-os önerő biztosításával, vagyis 105 millió forinttal járul hozzá a költségekhez.

A közmunkaprogramok – amellett, hogy alkalmasak Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyék országos átlagot meghaladó munkanélküliségi arányának csökkentésére – elősegítik a fenntartható erdőgazdálkodást, valamint az erdőművelési és erdőkezelési feladatok végrehajtását. Fontos cél az állami erdővagyon értékének, ápoltságának növelése; a társadalom által igényelt közjóléti és természetvédelmi erdészeti feladatok időben történő megoldása, valamint az erdész-társadalom által létrehozott közjóléti létesítmények karbantartása. Kiemelkedő szerepe van a programoknak a környezettudatos nevelésben és oktatásban is.