Szolgálnak és vért adnak - Országos Rendőrségi Véradó Nap

Szolgálnak és vért adnak - Országos Rendőrségi Véradó Nap Országos véradó napon gyarapíthatják a vérellátók készleteit a rendőrök, miután a Magyar Vöröskereszt és az Országos Rendőr-főkapitányság együttműködési szerződést ír alá 2009. május 9-én, melyben megállapodnak az Országos Rendőrségi Véradó Napról.


 

A véradó napra minden év február 11-én kerül majd sor. Az együttműködési megállapodást Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke és dr. Bencze József rendőr altábornagy, országos rendőrfőkapitány május 9-én délelőtt 10:45-kor írja alá Esztergomban a Hagyományteremtő Közbiztonsági Hétvégén.

 

Az Országos Rendőrségi Véradó napot minden évben február 11-én rendezik majd meg, Borbély Zoltán posztumusz rendőr hadnagy emlékére, aki szolgálatteljesítés közben vesztette életét. A Rendőrség teljes személyi állományával számolva egy nap alatt több, mint 60 ezer ember életének megmentésére alkalmas mennyiségű vér gyűlne össze, hiszen egy véradó három emberen segít.

 

Az Országos Rendőrségi Véradó Napon mindenkinek lehetősége lesz részt venni, hiszen a ez nap nemcsak a rendőrökről szól, sokkal inkább a társadalmi szolidaritás, az összetartozás eszméjének megnyilvánulása.

 

A Hagyományteremtő Közbiztonsági Hétvége teljes időtartama alatt véradást szervez a Magyar Vöröskereszt. A két napos rendezvényre ellátogatók különböző bemutatókat, akciókat láthatnak, melyek során megismerhetik a rendőrség, a tűzoltóság, a mentőszolgálat, a katasztrófavédelem, a polgárőrség, a polgári védelem, a honvédség, és a Magyar Vöröskereszt összehangolt munkáját. A szakmai előadások és bemutatók mellett színes családi programokkal is várják az érdeklődőket.