Az „ Akác A Nyírség aranya „ szakmai konferencia és terepi bemutató

Az „ Akác A Nyírség aranya „ szakmai konferencia és terepi bemutató A NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. három dologról ismert: az akác- és dámgazdálkodásról, valamint a nyírfajd-visszatelepítési programról – mondta az „Akác a Nyírség aranya” szakmai konferencia megnyitóján Kaknics Lajos, az erdőgazdaság vezérigazgatója.

 Az akácgazdálkodás mindig is fontos, stratégiai elem volt a társaságnál. A széleskörű felhasználhatóságot a számtalan termék mellett bizonyítja, hogy például a Nyírbátorban alkalmazott gőzöléssel trópusi fafajok kiváltására is alkalmassá válik. A már ötödik alkalommal megrendezett szakmai napnak az az üzenete, hogy az akác nem irtásra, hanem hasznosításra érdemes fafaj – fogalmazott Baktalórántházán, Kaknics Lajos. Szerinte annak is üzenetértéke van, hogy a tavasszal indított erdőtelepítési programban a NYÍRERDŐ az őshonos fajajok (például a kocsányos tölgy) mellett akácot is ültet. A társaság nemcsak az akácnak szentel szakmai konferenciát, hiszen Vámosatyán kétévente megrendezésre kerülnek a Tölgy napok is.

 

Az idei szakmai napot az akác teljes körű hasznosításával kapcsolatos problémák megbeszélésére szántuk. Az előadások között helyet kapott az akác szaporítóanyag ellátásával és megtermelésével kapcsolatos napi ismeretek átadása mellett az akác faanyagát mint a fűrészipar egyik fontos hazai alapanyagát bemutató előadás is. Az akácosok erdőművelésével, az akác kutatás és az oktatásban betöltött szerepével, valamint az akác állományokhoz kötődő méhészeti ágazat helyzetével és jelentőségével kapcsolatos előadással is készültünk. A szakmai nap délelőtti előadásain bemutattuk az ezerarcú – ezerhasznú akácfából készülő termékek körét, valamint a gőzöléssel történő akác faanyag nemesítés elméletét, és annak gyakorlati hasznosíthatóságát. A délutáni terepi bemutatón az Ófehértói Erdei Rakodón az érdeklődők testközelből megismerkedhettek az akácfából készült termékekkel, a Nyírbátori Fafeldolgozóban pedig láthatták a gőzölt fatermékek körét – ismertette Bíró Imre, a NYÍRERDŐ Zrt. Baktalórántházi Erdészetének igazgatója.

 

Az akác virágzásához kapcsolódó rendezvénysorozat 10 éves múltra tekint vissza. Nagykálló és Napkor Önkormányzatainak közös összefogásával indult a program, melynek zárásaként Harangodra, szórakoztató programokkal és különféle szakmai előadásokkal tarkított színes forgataggal csábították ki az embereket az akác virágzás ünnepén. E rendezvény keretében kapott helyet, az akácot méltató szakmai előadás is. Öt évvel ezelőtt a térség állami tulajdonú erdeit kezelő NYÍRERDŐ Zrt. és a magánerdőgazdálkodók közös akarattal döntöttek úgy, hogy a szórakoztató programoktól függetlenül egy teljes napot az akácnak szentelnek. A szakmai előadások ekkor kerültek át Harangodról Baktalórántházára, és ekkor kapott konferencia jelleget a rendezvény. A tanácskozás támogatói a NYÍRERDŐ Zrt. mellett az Országos Erdészeti Egyesület helyi csoportjai, a MEGOSZ és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Agrárkamara.

 

A konferencia évről-évre más és más akáccal kapcsolatos aktuális erdőgazdálkodói feladat felvetését tűzte ki célul. Szerepelt már a szakmai nap programján az akác térségi jelentőségének méltatása, a faj botanikai és természetvédelmi jellemzőinek, jellegzetességeink és veszélyeinek bemutatása épp úgy, mint az akácfa körül ma kialakult ellentmondásos helyzet termőhelyi vonatkozásokat előtérbe helyező feloldási javaslata. Volt már szó az akácosok állomány nevelési gondjáról, az erdőneveléssel kapcsolatos feladatokról és az aktuális erdővédelmi problémákról egyaránt. A térség erdőgazdálkodóinak szakmai elhívatottságát és felelős gondolkodását jól mutatja, hogy a 2007. évi konferencia megnyitásaként Napkoron akác emlékoszlop avatására is sor került.