Gerillakertészek randalíroztak a nyíregyházi éjszakában

Gerillakertészek randalíroztak a nyíregyházi éjszakábanIllegálisan ültettek növényeket a nyíregyházi gerillakertészek. A Piros ház előtti buszmegállóban gyülekező csapat sötétedés után nem sokkal akcióba lendült, és Tömöri László, az E-Misszió Egyesület elnökének vezényletével lecsapott, hogy mindenféle engedély nélkül rendbe tegye a városközpont egyik elhanyagolt szegletét.

 

 

Az ültetés egy országosan összehangolt gerillakertész-akció részeként szerveződött. Ugyanezen a napon Rakamazon a Hegyalja Fesztivál területén 50 előnevelt fát ültetettek el, Budapesten pedig a Ferenciek terének néhány négyzetmétere lett zöldebb az illegálisan ültető gerillakertészeknek köszönhetően.

 

Gerillakertészek randalíroztak a nyíregyházi éjszakában

 

Az országos akció egyik érdekessége, hogy Rakamaz polgármestere, Farkas Ernő is a gerillák mellé állt. A munkanélküliség ellen hatékony közmunkával is küzdő polgármester közmunkásokat is bevont a faültető akcióba.

 

Gerillakertészek randalíroztak a nyíregyházi éjszakában

 

 

Az országos illegális növényültetés a Hegyalja ZéróCO2-mozgalom égisze alatt zajlik: ennek lényege, hogy a Hegyalja a nyári fesztiválok között az országban elsőként szén-dioxid-semlegessé teszi a rendezvényt.

 

Gerillakertészek randalíroztak a nyíregyházi éjszakában

 

A károsanyag-kibocsátás semlegesítésének első lépése az illegális növényültetés, amit maguk a fesztiválozók végeznek. Eközben a szervezők már dolgoznak azon, hogy a rendezvény teljes áramszükségletét megújuló energiával fedezhessék – a tervek szerint egy közeli szélerőmű biztosítja majd a koncertekhez és minden más programhoz szükséges áramot.