Geszti Péter Nyíregyházán népszerűsítette a Nemzeti Vágtát

Geszti Péter Nyíregyházán népszerűsítette a Nemzeti Vágtát 2009-ben másodszor rendezik meg a tavaly átvitt értelemben és szó szerint is nagy port kavart Nemzeti Vágtát. A rangos versenyről a programigazgató, Geszti Péter tartott sajtótájékoztatót a tavalyi nyertes lakóhelyén, Nyíregyházán.

 

 

- Mit gondol a tavalyi verseny eredményéről és a nyertesről, a nyíregyházi Suták Vandáról?

- Egy barátom mondta tavaly, hogy „Petya, akkora mázlid van, hogy egy ilyen gyönyörű, tehetséges nő nyerte meg a Vágtát, és nem mondjuk egy makány, szőrös férfi, aki három épkézláb mondatot sem tud kinyögni”. Úgyhogy külön szeretném megköszönni a városnak, hogy így alakulhatott a tavalyi verseny.

 

Geszti Péter Nyíregyházán népszerűsítette a Nemzeti Vágtát

 

 

- Mi a fő célja a rendezvénynek?

- Továbbra is azt szeretnénk elérni, hogy legyen Magyarországnak egy olyan országimázs fesztiválja, amelyre felfigyel a világ, és két hét múlva szeretnénk bebizonyítani, hogy ennek van jogalapja. Egy olyan kulturális márkává szeretnénk formálni, amely a legjobb részét mutatja meg Magyarországnak. Célunk, hogy felzárkózzunk egy olyan nemzetközi turizmusdimenzióba, amelybe olyan fesztiválok tartoznak, mint a pamplonai bikafuttatás vagy éppen a Müncheni Sörfesztivál. Ne úgy gondoljon senki a Nemzeti Vágtára, mint csupán egy lovasversenyre, messze több annál, hiszen itt be tudnak mutatkozni a települések kulturális értékeikkel, legnagyobb büszkeségeikkel. Ez egy exportképes dolog, és nem azt jelenti, hogy az ember a hagyományokhoz hozzányúl, csupán megmutatja modern keretek között.

 

Geszti Péter Nyíregyházán népszerűsítette a Nemzeti Vágtát

 

 

- Milyen újdonságokkal készültek idén?

- Elsősorban még biztonságosabb pályaívet, tribünöket alakítottunk ki. Nagyobb esélyegyenlőség a versenyben az új hendikeppelésnek köszönhetően, hiszen a csúcslovak kizárása a versenyből megnöveli az induló települések esélyeit. Az „Országkonyha” keretein belül a települések lehetőségek kapnak a tájjellegű ételek helyi elkészítésére és árusítására is. A Gyermeknap és a Pünkösd integrálása a programba is új elem.

 

Geszti Péter Nyíregyházán népszerűsítette a Nemzeti Vágtát

 

Ebben az évben a Szabadságharc gyermekhősinek ajánljuk fel a Nemzeti Vágtát a Kicsihősöm rajzpályázattal, kiemelve Szabó Józska 12 éves gyerekhonvédot, aki a tápióbicskei csatában esett el, a hetedik ütközetében. A KisHuszár Vágtán pedig 14 éven aluliak versenyezhetnek.

Idén továbbá nem csak egy jótékonysági sztárfutam lesz, ahol ismert celebritások versenyeznek, hanem olimpikonok is futnak majd. Valamit a szolidaritás értékeinek is szerettünk volna hangot adni, így mozgáskorlátozottak is fognak lovasbemutatót tartani, ráadásul ők egyébként egy héten át lovagolnak Keszthelyről Budapestre Oszter Alexandra színművésznővel.

 

Kovács Tünde