EUFE: Az étkezési utalványok megadóztatásól

EUFE: Az étkezési utalványok megadóztatásólAz Étkezési Utalvány Forgalmazói Egyesülés (EUFE) megérti a Kormány költségvetési szempontjait, a természetbeni juttatások adókedvezményeinek átalakításáról megalapozott döntést azonban csak akkor lehet hozni, hogyha alaposan megvizsgálják a vendéglátóiparra és a munkavállalók helyzetére gyakorolt hatásokat is.

 

 

 A szervezet szerint az étkezési utalványok megadóztatása veszteséget és hátrány okozna minden érintett, de legfőképpen a munkavállalók számára. Az EUFE mindent megtesz annak érdekében, hogy javaslataival és elemzéseivel segítse a Kormány munkáját. Ennek szellemében a mai napon Debrecenben kerekasztal-beszélgetést szervezett az érintett szervezetek, helyi politikusok és gazdasági szakértők bevonásával, hogy megvitassák az étkezési utalványok tervezett megadóztatásának hatásait.

 

EUFE: Az étkezési utalványok megadóztatásól

 

Két és fél millió munkavállalót és minden negyedik éttermet érintené az étkezési utalványok kedvezményrendszerének esetleges szűkítése, amelyről a Pénzügyminisztérium eddig nem tett közzé - a másodlagos hatásokat is vizsgáló - hatástanulmányt. Az EUFE tisztában van azzal, hogy a Kormányzat célja a költségvetési egyensúly megtartása, ugyanakkor úgy véli, hogy az étkezési utalványok megadóztatása veszteséget és hátrány okozna minden érintett, de legfőképpen a munkavállalók számára. Az étkezési utalványok forgalmának mintegy felét a kis- és középvállalkozások által foglalkoztatott munkavállalók költik el, és többek fizetésének akár a 10%-át is kiteszik a természetbeni juttatások.

A Kormány továbbra is napirenden tarja a béren kívüli juttatások kedvezményeinek szűkítését. A 2010-ben életbe lépő köztük a cafeteria rendszerre vonatkozó változtatásokat tartalmazó adótörvény-javaslatot a Kormány május végén tervezi benyújtani a Parlamentnek. Az EUFE párbeszédet kezdeményezett a kormányzattal, ahol konkrét kompromisszumos javaslatokat is megfogalmazott, azonban jelezte, hogy átgondolt, felelős döntést csupán részletes hatástanulmány és minden fél véleményének ismeretében lehet hozni.

Az Egyesülésnek továbbra is erős kételyei vannak azzal kapcsolatban, hogy Kormány által tervezett adóbevételek befolynának-e a költségvetésbe. Az étkezési utalványok megadóztatása kapcsán készített Kopint-Tárki tanulmány azt mutatta ki, hogy a kormányzat által tervezett 122 milliárd forint helyett csupán 7,2 milliárd forint adóbevételt hozna 2010-ben a költségvetésnek, eközben 142 milliárd forinttal csökkentené a vendéglátóipar forgalmát és csaknem 19 ezer munkahely megszűnését okozná.

„Az EUFE célja, hogy a 2010-ben hatályba lépő, az étkezési utalványokkal kapcsolatos kormányzati törvényjavaslat a költségvetési szempontok figyelembevételén túl a munkavállalók, a munkáltatók és az iparág számára is elfogadható legyen. Egy olyan rendszer esetében, amely több millió munkavállalót érint, emellett piacélénkítő, illetve gazdaságfehérítő szerepe is jelentős, kizárólag hosszú folyamat során érdemes változásokat elérni. Nyilatkozta Bessenyey Bálint az EUFE igazgatója.

 

A kerekasztal-beszélgetésen részt vett:

Bessenyey Bálint, EUFE, igazgató
Hernádvölgyi Andrea, Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, alelnök
Juhászné Lévai Katalin, MSZP, országgyűlési képviselő (Hajdú-Bihar megye)
Márton Attila, Fidesz, országgyűlési képviselő (Hajdú-Bihar megye 7. választókerület)
Mile József, szakács világbajnok
Nagy Márta, EUFE
dr. Szilágyi Péter, HAJDÚ-COOP Zrt, elnök-vezérigazgató