A Sóstói Múzeumfalu 2009 (egyik) vendégbarát múzeuma az Észak-Alföldi régióban

A Sóstói Múzeumfalu 2009 (egyik) vendégbarát múzeuma az Észak-Alföldi régióban 2009. május 3-án lezárult az a több mint egy hónapig tartó internetes szavazás, amelynek keretében a látogatók dönthettek arról, hogy a Kulturális Turizmus Évében mely muzeális intézmények érdemeljék ki a 2009 Vendégbarát Múzeuma címet.

 

 

 A Magyar Turizmus Zrt. és az Önkormányzati Minisztérium Turisztikai Szakállamtitkársága által meghirdetett, és az Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szakmai támogatásával megvalósult 2009 Vendégbarát Múzeuma Programban olyan intézmények versenyezhettek egymással, amelyek vendégbarát szolgáltatások kialakításával igyekeznek látogatóik számára maradandó élményt nyújtani. Idén három kategóriában 26 múzeumra szavazhatott a nagyközönség. A szavazófelületről 78 ezren látogattak el a pályázó múzeumok honlapjaira és több ezren adták le szavazataikat.

 

A Sóstói Múzeumfalu 2009 (egyik) vendégbarát múzeuma az Észak-Alföldi régióban

 

A Vendégbarát Múzeum Program 2007-ben indult, és 2008-ban is sikerrel folytatódott. A Program célja, hogy segítségével az elmúlt években történt látogatóbarát fejlesztések „híre” eljusson mind a belföldi, mind a külföldi potenciális vendégekhez. A pályázattal a kiíró Szervezetek azon kulturális intézményeket kívánják támogatni, amelyek képesek vendégbarát szolgáltatások kialakításával a látogatók megváltozott igényeinek eleget tenni. A vendégbarát múzeumok programkínálatuk bővítésével, újszerű, kreatív, interaktív bemutatási módszerek bevezetésével nem csupán a látogatók ismereteit bővítik, hanem felkeltik az érdeklődést a művelődés és a tanulás iránt is, ami mind a beutazó, mind a belföldi turizmus számára a növekedés lehetőségét biztosítja.

A Program nagyközönségi szavazási „fejezete” a Kulturális Turizmus Évében, április 1-jén kezdődött. A múzeumok látogatói internetes játék keretében, a www.vendegvaro.hu oldalon oszthatták meg a magyarországi múzeumokkal kapcsolatos tapasztalataikat és szavazhattak arról, hogy mely intézmények érdemlik ki 2009-ben a Magyarország Vendégbarát Múzeuma címet és az ezzel járó promóciós támogatást. A pályázó múzeumok saját eszközeikkel is igyekeztek látogatóikat szavazásra bírni.

A Vendégbarát Múzeumokra történő nagyközönségi szavazást minden esetben regisztráció előzte meg, ezt követően a szavazáshoz szükséges azonosítót a látogatók e-mailben kapták meg. Kizárólag azoknak a látogatóknak a szavazatát tekintették érvényesnek, akik a regisztráció után különböző szempontok alapján szövegesen is értékelték a múzeumokat, továbbá egy IP címről csak egy szavazatot vettek figyelembe. Míg 2008-ban a rendszer nem zárta ki a többszörös szavazást, és ezek az összesítés során kerültek érvénytelenítésre, a rendszer fejlesztése révén 2009-ben már nem volt lehetőség többszörös szavazásra.
A szöveges, illetve az egyéb értékelések szavazategyenlőség esetén módosítottak volna a végeredményen.

 

A szavazás 2009. május 3-án zárult le. Idén nagyobb volt az érdeklődés a múzeumok ismertető weboldalai iránt, mint a tavalyi akció során. A szavazófelületről 78 ezren a pályázó múzeumok honlapjaira is ellátogattak.

2009-ben három kategóriában 26 múzeumra szavazhatott a nagyközönség. Az évi több mint 30.000 látogatót fogadó múzeumok kategóriában 12, az évi 5-30 ezer látogatót fogadó múzeumok kategóriában 9, az évi kevesebb mint 5000 látogatót fogadó kategóriában 5 intézmény versenyzett egymással.

 

 

A szavazás alapján a nyertes múzeumok az alábbiak:

Évi több mint 30.000 látogatót fogadó múzeumok kategóriája:
Sóstói Múzeumfalu, Nyíregyháza-Sóstó

Évi 5-30 ezer látogatót fogadó múzeumok kategóriája:
Duna Múzeum, Esztergom

Évi kevesebb mint 5000 látogatót fogadó múzeumok kategóriája:
Orfűi Vízimalom, Orfű

 

 

Sóstói Múzeumfalu

Magyarország legnagyobb regionális szabadtéri néprajzi múzeuma 7,5 hektár területen közel száz épület segítségével mutatja be az Észak-Tiszántúl hagyományos népi építkezését és lakáskultúráját. Az „élő múzeum” elvét szem előtt tartva számos műhely és épület állandó jelleggel vagy csupán alkalomszerűen működik is: a szatócsboltban ajándéktárgyak és kézműves termékek vásárolhatók, a kocsma múzeumi büféként látogatható, a templomban istentiszteletek, esküvők, keresztelők zajlanak. Számos egész napos program csalogatja a látogatókat, melyeken megelevenednek a falusi lakosság hagyományos népszokásai, ünnepei, dolgos hétköznapjai.

A Múzeumfaluban az elmúlt években megvalósult vendégbarát fejlesztések:

gyerekfoglalkoztató kialakítása a Gyulaházi paplakból;
játszótér létesítése fajátékokkal, várral gyerekeknek;
szabadtéri „uzsonnázó” és pihenő kialakítása a nyitott színben, csoportoknak;
bográcsoló, szalonnasütő kialakítása családoknak;
babapelenkázó és mozgássérülteknek WC kialakítása.

További információ: www.muzeumfalu.hu

A kiírásnak megfelelően a Magyar Turizmus Zrt. a kategóriák győzteseinek 2, illetve 1,5-1,5 millió forint promóciós támogatást nyújt.

Az ünnepélyes eredményhirdetésre a Múzeumi Világnap alkalmából rendezett Múzeumok Majálisa rendezvényen került sor május 16-án. A díjakat Szűcs Balázs, az MT Zrt. marketingigazgatója adta át.

Magyar Turizmus Zrt.

kép: www.muzeumfalu.hu/