Nyíregyháza ismét a dobogón a Nemzeti Vágtán

Nyíregyháza ismét a dobogón a Nemzeti Vágtán National Face nyergében Németh Sándor nyerte a második Nemzeti Vágtát. A mezőnyt végig a gyakorlott lovas vezette, a tavalyi nyertest, Suták Vandát is maga mögé utasítva fölényes győzelmet aratott.

Május 30-31. és június 1-je között rendezték meg Budapesten a Nemzeti Vágtát. A fesztivál középpontjában idén is a lovas-hagyományok bemutatói, a fergeteges huszárrohamok, a lovas-parádék lenyűgöző látványvilága, valamint a települések bemutatkozását szolgáló Vágta Korzó és Országkonyha állt. Emellett folyamatos koncertprogramok és változatos felnőtt- és gyermekműsorok színesítették a kínálatot a versenyt körülölelő Pünkösdi hétvégén.

 

Nyíregyháza ismét a dobogón a Nemzeti Vágtán

 

Az indulók hetek, hónapok óta készültek lovukkal, lovasukkal és azokkal a helyi jellegzetes tárgyakkal, étkekkel, hagyományokkal, amelyeket az Andrássy úton, a Vágta Korzón mutattak be ország-világnak. Vidékről több helyről, szervezetten, buszokkal érkeznek a szurkolók, és a határon túlról is érkeznek érdeklődők. Úgy tűnik, a hagyományteremtő szándékkal létrejött fesztivál idén is beváltotta a hozzá fűzött reményeket, sikerült tovább öregbíteni a nagyszabású, történelmi hangulatú ünnepet, és hungaricummá tenni egyedülálló lovasversenyünket, amely idő közben a falvak és városok ünnepévé vált.

 

Nyíregyháza ismét a dobogón a Nemzeti Vágtán

 

A nagy dicsőséggel és presztízzsel járó versenyre 90 település nevezet. A verseny a gazdasági válság ellenére még több embert mozgatott meg, mint tavaly, beleértve a határon túli településeket is. A Vágtán közülük összesen 9 induló vett részt; 5 erdélyi település: Szentjobb, Szováta, Székelyudvarhely, Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy, egy szlovén: Lendva és három szlovák: Dobóruszka, Révkomárom és Nagykapos.

 

Nyíregyháza ismét a dobogón a Nemzeti Vágtán

 

A két napos folyamatos esőzés ellenére a pálya minősége kiváló volt, a versenyek rendre sikeresen lezajlottak. A döntő napjára kiderült az ég, tízezrek özönlöttek a Hősök terére és annak környékére, hogy együtt ünnepelhessék meg az év lovas eseményét. A fesztivál remek hangulatban telt: mosolygó emberek, vidám családok és folyamatosan tapsoló, drukkoló közönség.

 

Nyíregyháza ismét a dobogón a Nemzeti Vágtán

 

Szombaton délelőtt kezdődtek a próbák, majd ebéd után elkezdett gyülekezni a vendégsereg. A rossz idő ellenére is megtelt Vágta Korzó és a Nemzeti Vágta idei újdonsága, az Országkonyha is, amely Magyarország népi szakácsművészetéből adott ízelítőt a háromnapos fesztivál teljes időtartama alatt. A Felvonulási téren a Műcsarnok és az 56-os Emlékmű közötti területen felállított nádtetős faházakban a magyar tájegységek gasztronómiája mutatkozott be. Az egytálételek, levesek, sültek, pörköltek, krumpli- és zöldségételek kínálatában mindenki megtalálta az ízlésének és pénztárcájának megfelelőt. A tájjellegű ételek mellett tájjellegű borok és pálinkák is az asztalra kerültek. Az Országkonyha színpadán három napon keresztül népzenei produkciókat élvezhetett a közönség a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene szakos hallgatóinak előadásában. Az Andrássy úton berendezett Vágta Korzón pedig minden induló magyar település megmutathatta büszkeségeit, amelyekkel hozzájárulnak hazánk kulturális és kulináris életének felpezsdítéséhez.

 

Nyíregyháza ismét a dobogón a Nemzeti Vágtán

 

Vasárnap kezdődött maga a verseny. A megnyitó és a versenyzők fogadalomtétele után a Kishuszár Vágta, valamint a Nemzeti Vágta előfutamai vették kezdetét. Már a próbanapon kiderült, hogy a versenypálya minősége kifogástalan. Idén a versenypályán kiegészítő programként két hivatalos díjugrató versenyszámot láthatott a közönség: magasugratást és korlátugratást. A két versenyszámban a magyar díjugrató sport legjobb párosai vettek részt magas pénznyereményért.

 

Nyíregyháza ismét a dobogón a Nemzeti Vágtán

 

A hétfői napot nevezhetjük a Vágta csúcspontjának. 11.30-tól a középfutamokat tekinthették meg az érdeklődők, majd elkezdődött az igazi izgalom a döntőkben, az ide bejutott lovasokkal.

 

Láthattak Hagyományőrző Huszárversenyt, óriási sikert arattak a legifjabbak a Kishuszár Vágtán, vastapsot kapott Fábry Sándor, Kőbán Rita és Pirroch Gábor Ügető sztárfutamon, ezrek drukkoltak a Széchenyi emlékfutam résztvevőinek és a Mozgáskorlátozott lovasok bemutatóján.

 

Nyíregyháza ismét a dobogón a Nemzeti Vágtán

 

Stohl András óriási hajrával nyerte az Orangeways Jótékonysági sztárfutamát, amelyet Sebestyén Balázs, a Danubius Rádió és az RTL Klub műsorvezetője vezetett fel. András jóvoltából a Kapaszkodó Alapítvány számlája százezer forinttal gazdagodott. A 2. helyen Hajas László futott be, a 3. helyen Pintér Tibor, a 4. helyen Terecskei Rita, az 5. helyen pedig Oszter Alexandra. Az ő általuk képviselt alapítványok szintén nyertek: 50-50 ezer forinttal ajándékozták meg őket.

 

 

 

Stohl András örömkönnyeivel küszködött a futam után. A színész azonban nem tudta fogadni a gratulációkat, mert a díjkiosztó után azonnal el kellett rohannia a János Vitéz előadásra. Az örömmámorban úszó lovas, ahogy leszállt lováról, odaszaladt egy csókra gyermeke édesanyjához és kislányához, akik a VIP szektorban szurkoltak érte.

 

 

 

„Sírni tudnék, annyira örülök” – mondta Stohl, úton a színház felé. „Majdnem kizárták a lovamat a gyakorlókör után, de szerencsére minden a legjobban alakult. Nem tudom, volt-e ennél jobb futam a Vágtán” - értékelte a versenyt a műsorvezető.

 

 

 

Hajas László sem csüggedt, főképp, hogy önmaga számára óriási teljesítményt nyújtott.

„Én úgy veszem, mintha megnyertem volna a versenyt. A start után kiesett a lábam a kengyelből, így egy lábbal kellett végigvágtáznom a két és fél kört” – árulta el a sztárfodrász, akinek edzője, Sztojka Rudolf elmondta, egy döntőbe illő profi futamot látott a pályán.

 

Pintér Tibor úgy döntött, jövőre lead jó néhány kilót, hogy meg tudja nyerni a versenyt. Szerinte ezen múlott a futama, amelyet egyébként a legjobb rajttal indított.

Terecskei Rita jövőre is indulni szeretne, annyira élvezte a Vágtát. Két hónap intenzív gyakorlás után maga mögé utasította Oszter Alexandrát. A színésznő az utolsó hellyel is boldog volt, hiszen biztonságban végigvágtázott Berci nevű lován.

A sztárfutam minden képzeletet felülmúló profizmussal, izgalommal telt, amely után mindenki fellélegzett.

 

A programok végén a döntő előtt történelmi lovas játékok és az Olimpiai és világbajnok öttusázók futama fokozta a hangulatot, amelyet egy izgalmas verseny után Martinek János nyert, Fábián László előtt. Őt követte Kálnoki Kiss Attila, végül Mizsér Attila ért a célba.

 

Este 6 órakor mozdulni sem lehetett a Hősök tere környékén, amikor közeledett a döntő. Vastaps fogadta a felvezető kör alatt a Nyíregyháza, Szeged, Litér, Debrecen és Bácsalmás zászlaja alatt vonuló lovasokat. A rajt ideje alatt a több ezres tömeg elcsendesült, majd hangos ovációba tört ki, amikor megindult a futam.

 

Bácsalmással az élen, hatalmas vágta közben szépen lassan kirajzolódott a végeredmény. A két és fél kör alatt elsőként Bácsalmás színeiben Németh Sándor, másodikként Nyíregyháza képviseletében Suták Vanda, majd Esztergom színeiben Dömötör Ferenc, ezután Szeged képviseletében Tormási Gyula, ötödikként Litér lovasa, Gajdos Zsolt végül Debrecen színeiben Ordasi József ért be a célba. Németh Sándor a szerencsejáték Zrt. jóvoltából 30 millió forinttal lett gazdagabb. A győztes település egy évig őrizheti a verseny díszes huszárszablyáját, a Vágta Kardot.

 

"Számítottunk arra, hogy nyerünk, az istállónk ugyanis három saját tenyésztésű lovat nevezett és mindhárom kiváló teljesítményt nyújtott. Nagyon boldogok vagyunk, a pénz pedig jó helyre kerül, az egyesületen belül lesz helye bőven." – mondta az újdonsült győztes, aki hatalmas tapsviharban, örömkönnyek közepette emelte magasba a gyönyörű huszárszabját.

 

Az országimázs-fesztivál minden évben valamely hősünk emlékére rendezi meg futamait. Tavaly Hunyadi Mátyásnak ajánlották a versenyt, ebben az évben pedig az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc Gyermekhőseinek. A Nemzeti Vágta idén ráadásul egybeesett a Hősök Emléknapjával és a Gyermeknappal is. Mivel a Vágta célja, hogy egy összekovácsolt, békés nemzet saját településeit és országát népszerűsítve együtt tudjon ünnepelni, egyértelmű, hogy a gyerekek is részesei kellett, hogy legyenek a fesztiválnak. Kevesen tudják, hogy sok kicsi hősünk volt a Szabadságharcban. Az ő tiszteletükre „Kicsihősöm” címmel gyermekrajz-pályázatot hirdettek a szervezők. A rajzpályázatot 6-10 éves korosztályban Ferencsik Márk, 9 éves nyékládházi fiú nyerte, aki ezzel egész osztályát egy balatoni osztálykirándulással ajándékozta meg. Akárcsak Rostás Vanda Berettyóújfaluból, aki a 10-14 éves korosztályban vitte el a pálmát.

 

„Boldog vagyok, hogy tudunk felhőtlenül, vidáman és békésen örülni egymás sikereinek a magyar városok és falvak ünnepén. Ez a válság éve volt gazdaságilag és az időjárás szempontjából is. Ezért még büszkébb vagyok arra, hogy ilyen nehéz körülmények között is ennyire remekül vizsgázott a Vágta, a stáb, a több száz ember, aki itt együtt dolgozott; a lovasok, a hagyományőrzők. Most már biztosak lehetünk benne, hogy valóban hagyomány születik a Nemzeti Vágtából” – értékelte az eseményt az ünnepélyes díjkiosztó után Geszti Péter, a Vágta kreatív igazgatója.

 

A jelenlegi becslések szerint a három nap alatt közel 200 ezres vendégsereg jelent meg a Vágtán. Magát a lovasversenyt a Hősök terén, a kivetítők segítségével, mintegy 30 ezren láthatták egyszerre a helyszínen.

 

A Hősök terén 6200 négyzetméter, kimondottan lovasesemények céljára készített, több nemzetközi versenypályán is bizonyított, speciális talajt biztosító granulátumot terítettek le, ezt 70 kamion szállította a helyszínre. A granulátum összetétele: 3 különböző féle homok, többféle geotextília, glicerin, melyet vízzel locsolva kemény felületté alakítanak – tökéletes versenyfelületté. A körpálya hossza: 500 m volt, a versenytáv 2 és fél kör, azaz 1250 m. A pályát összesen 1 km kordon vette körül. 65 ember 6 napon át készítette elő a rendezvényt, a verseny napjain kb. 2000 ember dolgozott az eseményen a lóápolótól, a kiállítókon, biztonsági szakembereken és vendéglátósokon át, a közterület-fenntartókig, összesen mintegy 250 ló vett részt a Nemzeti Vágta programjain.

 

A Nemzeti Vágta minden programja ingyenesen volt látogatható.

 

Találkozunk jövőre is!