A júniusi TISPOL akció statisztikái

A júniusi TISPOL akció statisztikái A TISPOL (Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata) Műveleti Csoportjának 2009. éves terve alapján az ittas állapotban és a vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt történő járművezetés visszaszorítására Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyében is átfogó akció volt június 5-én és 6-án.

Az ittas járművezetés Európa más országaihoz hasonlóan Magyarországon is kiemelt közlekedésbiztonsági probléma. Az ezredforduló óta az összes személyi sérüléses baleseten belül az ittasan okozott közúti balesetek aránya növekedett. Míg 2000-ben átlagosan 100 balesetből 11,8-at okoztak ittasan, 2008-ra ez a szám 12,2-ra változott, ez azt jelenti, hogy minden nyolcadik személyi sérüléses balesetet alkohol hatása alatt okoztak.

Hazánkban a vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt történő járművezetés szerepe a közúti balesetek bekövetkezésében ma még nem számottevő, ugyanakkor a kábítószer fogyasztás növekedése miatt e rendkívül veszélyes jogsértő magatartás térnyerésével a közeljövőben számolni kell.

 

STATISZTIKA:
Az akcióban 292 rendőr, 30 polgárőr és 8 pénzügyőr vett részt. Ittasságot 1536 esetben ellenőriztek, ebből 19 alkalommal jelzett alkoholos befolyásoltságot a szonda.

Kisebb kihágásokért 88 közlekedőt figyelmeztettek, 239 személynek helyszíni bírság csekket állítottak ki, összesen 1.118.000 Ft összegben, leginkább gyorshajtásért, vagy biztonság öv, gyermekülés, illetve bukósisak használatának elmulasztásáért, 118 ember ellen pedig szabálysértési eljárás indult. Közigazgatási eljárás hatálya alá tartozó esetekről (sebességtúllépés, tilos jelzésen áthaladás, megállás, várakozás, vagy a vasúti átjárón áthaladás szabályainak megsértése) 168 videofelvétel készült. Az objektív felelősség elve alapján ilyenkor a jármű üzemben tartója utólag kap határozatot a büntetésről.