Negyvenmilliós kár - Vihar után veszélyes a Sóstói parkerdő

Negyvenmilliós kár - Vihar után veszélyes a Sóstói parkerdő Észak-kelet Magyországon az állami tulajdonú erdőket sem kímélte a tegnapi vihar. A NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. hajdúhadházi és baktalórántházi egységeiben is estek károk, de a legnagyobb pusztítás a Nyíregyházi Erdészet területén volt.

A felmérés még nem fejeződött be, de úgy becsüljük, hogy a 40 millió forintot is meghaladhatja a kár és a kárelhárítás mértéke - mondta Kaknics Lajos, az erdőgazdaság vezérigazgatója.

 

A Sóstói parkerdőben legalább száz fa dőlt ki, elsősorban akác- és tölgyállományok sínylették meg az ítéletidőt. Közutakra, földutakra és ösvényekre egyaránt borultak törzsek, kerítések és sorompók törtek szét, villamos vezetékek szakadtak le, emellett az erdősítéseinkben is keletkeztek károk. A fiatal erdőtelepítéseknél levő, idősebb, úgynevezett hagyásfák dőltek le főként – mondta Tölgyfa Gábor, a Nyíregyházi Erdészetének igazgatója. Erdészházak és egyéb épületek is károsodtak a megyeszékhely környékén, a szél és a jég tetőket, kerítéseket tett tönkre.

 

A kárelhárítás már tegnap este megkezdődött, az erdészek együtt dolgoztak a tűzoltókkal és a rendőrökkel. Az már látható, hogy helyenként speciális gépekre lesz szükség a kidőlt fatörzsek eltakarításához. Az erdészek számítanak a lakosság türelmére, és arra figyelmeztetik a városlakókat, hogy a következő 2-3 napban ne látogassák a nyíregyházi parkerdőt. Az esetleg lezuhanó faágak ugyanis komoly sérüléseket okozhatnak. Kérik továbbá azt is, hogy a kidőlt fatörzseket se hordják el az emberek. Az erdő különböző pontjain táblák is figyelmeztetnek a veszélyekre.

 

Tölgyfa Gábor szerint Nyírtura környékén mintegy háromszáz kidőlt fát regisztráltak eddig a szakemberek.

Nyíregyháza, 2009. június 8.