Amerikai érdeklődés a nyírfajd-program iránt

Amerikai érdeklődés a nyírfajd-program iránt Bruce Eavenson, a Safari Club International amerikai szervezetének alelnöke a napokban a NYÍRERDŐ Zrt. Gúthi Erdészetébe látogatott, ahol az erdőgazdaság nyírfajd-programjáról tájékozódott.

A világ legnagyobb, önkéntes alapon létrejött vadászati egyesülete, a Safari Club International (SCI), amely 36 országban – a többi között hazánkban – több mint hatvanezer taggal rendelkezik. A napokban Bruce Eavenson, az Amerikai Egyesült Államokban működő „anyaszervezet” alelnöke látogatott Magyarországra. Elsőként részt vett a felújított Vadászati Múzeum megnyitóján Keszthelyen, majd onnan Gúthra utazott. Itt a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. nyírfajd-programjával ismerkedett.

 

Amerikai érdeklődés a nyírfajd-program iránt
A képen(balról jobbra) Bartucz Péter, a NYÍRERDŐ Zrt. Gúthi Erdészetének igazgatója, Bruce Eavenson, a Safari Club International amerikai alelnöke, és dr. Kőhalmy Zsolt, a magyar szervezet alelnöke látható, Gúthon.

 

 

Magyarország területén, a Nyírségben regisztráltak utoljára nyírfajdokat, még az 1800-as évek végén, azt követően azonban teljesen eltűntek a hazai erdőkből ezek a madarak. 2005-ben országosan egyedülálló nyírfajd visszatelepítési program kezdődött a NYÍRERDŐ Zrt. Gúthi Erdészetében.

 

A szárnyasokat nem vadászati célra szeretné visszahonosítani az erdőgazdaság, hanem a magyar fauna gazdagítására. Az utóbbi időszakban újabb három nyírfajd-telepet létesített az erdészeti társaság: így most már Gúthon két helyen, valamint a Halápi és a Hajdúhadházi Erdészet területén folyik a program. A Hortobágyi Nemzeti Park, a Debreceni Egyetem Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszéke mellett a Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete is segíti a kísérletet.

 

Bruce Eavensont elkísérte a tanulmányútra dr. Kőhalmy Zsolt, a magyar szervezet külkapcsolatokért felelős alelnöke. Később pedig csatlakozott hozzájuk Cseterki Imre, az egyesület elnöke és Szentpéteri István, az oktatási és vadvédelmi programokat koordináló alelnök is. Az erdőgazdaságnál folyó munkát Kaknics Lajos vezérigazgató mutatta be, Bartucz Péter, a Gúthi Erdészet vezetője pedig a program eddigi eredményeit ismertette. Az amerikai vendég elégedetten nyilatkozott a látottakról.

 

- Nagyon szép program, jó dolognak tartom, hogy a magyar vadászok élen járnak ebben a kezdeményezésben. Úgy gondolom, hogy a nyírfajd ugyanolyan fontos, mint például a jegesmedve, nélkülük szegényebb lenne az élővilág. Sokan nem tudják, de a Safari Club International mintegy 200 millió dollárt költött az alapítása óta eltelt negyven évben különféle visszatelepítési-, vadvédelmi-, kutatási- és oktatási programokra. Hangsúlyozom, hogy nem csak vadászható fajokat próbálunk megmenteni: jó példa erre a hóleopárd, vagy az Egyesült Államokban az erdei karibu. Ez utóbbi madár állománya - a ragadozók miatt - nagyon lecsökkent az elmúlt években, és egyedül a mi szerveztünk fordít pénzt a folyamat megállítására – hívta fel a figyelmet Bruce Eavenson.