Az előzetesen becsültnél nagyobbak a jégkárok

A Nyírerdő Zrt. közleménye – Az előzetesen becsültnél nagyobbak a jégkárok Befejeződött a kárfelmérés a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti részvénytársaságnál: a végleges adatok szerint több mint 85 millió forintos veszteség érte az erdőgazdaságot a múlt vasárnapi jégviharban, ebből a szabolcsi károk mértéke meghaladja a 65 millió forintot.

 A térség állami erdeit kezelő társaság hat erdészeténél – Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Nyíregyháza, Baktalórántháza, Nyírbátor és Fehérgyarmat; Hajdú-Biharban pedig Debrecen és Gúth környékén – okozott jelentősebb károkat az ítéletidő – mondta Kaknics Lajos vezérigazgató.

 

A Nyírerdő Zrt. közleménye – Az előzetesen becsültnél nagyobbak a jégkárok

 

A veszteségek kétharmada az erdőállományokban keletkezett, a többi pedig épületekben és a területek közjóléti berendezéseiben. Erdészházak, melléképületek sérültek meg; esőbeállók, filagóriák, vadvédelmi kerítések, padok, asztalok és információs táblák mentek tönkre.

 

A Nyírerdő Zrt. közleménye – Az előzetesen becsültnél nagyobbak a jégkárok

 

A cégvezető emlékeztetett arra, hogy az elmúlt hónapokban aszály által is sújtott területen pusztított a jég. Az erdőgazdaság a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől, valamint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumtól kér anyagi segítséget. Benedek Fülöp, az MNV Zrt. vezérigazgató helyettese a helyszínen tájékozódott a társaságot ért károkról.

 

A legrosszabbul a Nyíregyházi Erdészet járt, itt közel 32 milliós veszteséget mértünk fel, a faanyagban esett károk és a kényszerű kitermelések költségei együttesen megközelítik a 20 millió forintot. A Sóstói parkerdőben a leglátogatottabb területeken már eltávolítottuk a közvetlen veszélyt okozó fákat, a közutakat és a földutakat is felszabadítottuk, de a kárfelszámolás még hetekig elhúzódhat – foglalta össze a helyzetet Tölgyfa Gábor erdészeti igazgató.

 

 Nyírerdő Zrt.