Megemlékezés a természetfestőről

Megemlékezés a természetfestőről 85. éve, június 6-án Záhonyban született az elmúlt század egyik legjelentősebb természetfestője, Csergezán Pál. Az alapiskoláit Kisvárdán elvégző, szülei által Mándokhoz is kötödő, regényes életpályáról híres alkotó elsősorban külföldön szerzett nagy elismertséget.

 Magyarországon több műfajban is jeleskedett. Grafikusként, tankönyv- és regényillusztrátorként, igényes diafilmek készítőjeként, majd természetfestőként vívott ki komoly szakmai tekintélyt magának. Hosszabb ideig alkotott Németországban és a perzsa sah udvarában.

 

Megemlékezés a természetfestőről
Csergezán Pál záhonyi emléktáblája előtt.

 

Az évfordulón a Tiszakönyök Művészeti és Kultúrális Egyesület, valamint a Dr. Béres József Kollégium diákkörei szerveztek megemlékezést a városháza falán található emléktáblájánál.

 

Megemlékezés a természetfestőről
Dokumentumkiállítással emlékeztek a város szülöttjére a záhonyi kollégiumban.

 

Az ünnepségen Gyenes István festőről írott Pegazus című költeményét Barabás Zoltán szavalta el, majd Csorba István Kadosa, a Magyar Kultúra Lovagja méltatta a jeles festőművész munkásságát az egybegyűltek előtt. Ezzel egyidejűleg a Dr. Béres József Kollégiumban az 1996-ban elhunyt művész életéről és munkáiról szóló dokumentum kiállítást nyitottak meg.

 

 

Stefáncsik Miklós
diákújságíró
A képek: (Horváth Dávid felvételei)