Több mint 60 millió forint értékű építőanyag talált gazdára, a Jövővár Pályázaton

Több mint 60 millió forint értékű építőanyag talált gazdára, a Jövővár PályázatonÁtadták a tizedik évébe lépett Wienerberger Jövővár Pályázat díjait.  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei intézmény is kapott támogatást

A támogatásra magyarországi gyermekintézmények és műemléképületek kezelői jelentkezhettek, s a zsűri több mint 60 millió forint értékű építőanyagot illetve készpénzt osztott ki a 45 győztes gyermekintézmény és műemlékkezelő között. A pályázatot évről évre kiíró és szervező Wienerberger Téglaipari zRt. kezdeményezéséhez idén tizenhárom építőanyag-gyártó csatlakozott. A díjátadó ünnepségnek a T-Home Gyereksziget adott otthont.

 
A márciusban meghirdetett Jövővár Pályázatra – amelynek fővédnöke az oktatási és kulturális miniszter volt – összesen 273 érvényes anyag érkezett, amelyek közül a zsűri 35 gyermekintézmény és 12 műemléképület felújítási terveit támogatta. A Wienerberger termékei mellett idén a Bachl, a Baumit, a Betafence, a Bramac, a Dörken, a Graboplast, a Hörmann, a Mapei, a Murexin, a Nikecell, a Poli-Farbe, a Rheinzink és a Tondach termékeire is lehetett pályázni. A korábbi évek pályázóival együtt már 450 „Jövővár” épült meg illetve fog épülni országszerte.
 
A két bíráló bizottság Vadász György Kossuth- és Ybl-díjas építész elnökletével ült össze. A gyermekintézményi bizottság tagjai Dr. Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára, Nagy-Kálózy Eszter színművész, Dr. Szüdi János közoktatási szakállamtitkár és Tóth Balázs, a Wienerberger Téglaipari zRt. termékfejlesztési vezetője voltak, a műemléki bizottság munkájában pedig Nagy-Kálózy Eszter, Ráday Mihály, a Budapesti Városvédő Egyesület elnöke, Winkler Gábor építész, egyetemi tanár, Pápa város főépítésze valamint Tóth Balázs vettek részt.
 
Az elmúlt tíz esztendőben a Wienerberger Jövővár Pályázatának keretében Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tizennyolc gyermekintézmény és hat műemlék felújítását illetve építését támogatták. A megyei pályázatok közül idén a következő kapott építőanyagot illetve készpénzbeli támogatást:
 
Intézmény
Város
Összeg
Jókai Mór ÁMK
Ópályi
1.771.230 Ft
 
 
A Jövővár Pályázatra szóló felhívást mintegy 14 ezer gyermekintézmény és -szervezet vezetője valamint az önkormányzatok, az oktatási intézmények és alapítványok építési-felújítási ügyeinek gazdái vehették kézhez. A kiírás szerint a pályázaton gyermekintézményi kategóriában részt vehetett bármely olyan Magyarországon működő oktatási, egészségügyi, kulturális szervezet vagy alapítvány, amelynek tevékenysége szoros kapcsolatban áll a gyermekek képzésével, nevelésével, szabadidős tevékenységével, gyógyításával vagy rehabilitációjával. Műemléki kategóriában azok a Magyarországon működő szervezetek és önkormányzatok indulhattak, amelyek tulajdonában, felügyeletében vagy kezelésében olyan műemléképület van, amelyen 2009-ben felújítási munkálatokat kezdenek.
 
A Wienerberger azért vont be más építőanyag-gyártókat is a pályázatok támogatásába, mert a korábbi évek tapasztalatai azt mutatták, hogy az igénylőknek sokszor olyan anyagokra is szükségük van, amelyeket a Wienerberger nem gyárt. A zsűri döntése során főleg azt tartotta szem előtt, hogy reális, a megvalósításra rövid időn belül esélyes, adott esetben további forrásokkal is rendelkező pályázókat támogasson. Az idén győztes projekteket a Wienerberger 22,5 millió forintnyi építő­anyaggal és 2,5 millió forint készpénzzel, a Bramac, a Mapei, a Murexin, a Nikecell és a Tondach pedig 5-5 millió forint értékű, a Graboplast 4 millió forint értékű, a Baumit 3 millió forint értékű, a Betafence 2,2 millió forint értékű, a Hörmann és a Poli-Farbe egy-egy millió forint értékű, a Dörken 800 ezer forint értékű, a Bachl 500 ezer forint értékű és a Rheinzink 300 ezer forint értékű építőanyaggal támogatta.
 
A pályázat országos médiatámogatója a Homegarden, a Metro, az E-Build, a ProIDEA, a Magyar Építéstechnika és az Otthon. Ebben az évben tizenegy megyei médiatámogató is felajánlotta segítségét: a 24 Óra, a Békés Megyei Hírlap, a Beol.hu, a Dunántúli Napló, az Észak-Magyarország, a Hajdú-Bihari Napló, a Kelet-Magyarország, a Kisalföld, a Nógrád Megyei Hírlap, a Petőfi Népe és a Somogyi Hírlap.
 
Az E-Build és a ProIDEA online termékinformációs katalógus a hozzájuk csatlakozó Magyar Építéstechnika szaklappal közösen felajánlotta a Jövőkuckó különdíjat egy Jövővár-pályázó számára. A kiválasztott pályázó ötszázezer forint készpénzt valamint a felajánló médiumok munkatársainak szakértelmét és kétkezi segítségét veheti igénybe az építkezés, felújítás során.
 
Az Otthon magazin három Jövővár-nyertes részére egy-egy 12 hónapra szóló magazin-előfizetést ajánlott fel.
 
A kiírók ötödik alkalommal hirdettek meg képzőművészeti pályázatot is, így a gyermekek közvetlenül is részt vehettek a Jövővár Pályázaton. Az intézmények benyújthattak tíz-tíz gyermekek által készített képzőművészeti alkotást, amelyek közül a zsűri választotta ki a díjazandó műveket. A bíráló bizottság tagjai: Nagy-Kálózy Eszter színművész, Róka Enikő, a Nemzeti Galéria grafikai osztályának vezetője, Sinkó István, a Nemzeti Galéria Gyík Műhelyének vezetője, Tóth Balázs, a Wienerberger termékfejlesztési vezetője és Vészabó Noémi festőművész voltak. A képzőművészeti alkotások témája „Gyerekek! Legyetek építészek!”. A díjazott alkotások készítői és intézményük Crayola termékeket nyertek. A képzőművészeti pályázat védnöke a Magyar Építőművészek Szövetsége. A legjobb anyagokból a szervezet a Wienerbergerrel közösen ősszel kiállítást rendez.
 
Az Otthon magazin kiadója a gyermekek számára is felajánlott különdíjat. A beérkezett műveket internetes szavazásra bocsátotta, az első három legtöbb szavazatot kapott alkotás készítői az Otthon és a National Geographic Kids magazinok előfizetéseit kapják.
 
Különdíjat ajánlott fel a díjátadó ünnepségen fellépő Kaláka Együttes és az ünnepségnek helyet biztosító T-Home Gyereksziget is, így további hat gyermeket jutalmaztak ajándékcsomaggal az elkészített alkotásokért.