Idén is családi örömök érték a Nyíregyházi Állatpark fekete jaguár párját.

Idén is családi örömök érték a Nyíregyházi Állatpark fekete jaguár párját. A park szülőállatai az európai törzskönyvi (ESB) program keretében kerültek hozzánk, arra pedig bizonyság hogy mindketten jól érzik magukat, az évenkénti szaporulat.

 Az elmúlt évben született állatok ma már török, francia, lengyel és magyar állatkertekben élnek és segítik mindezzel fajuk fennmaradását.

Idén ismét gyönyörű szaporulattal büszkélkedhetünk, hiszen Móni a jaguármama 1 fekete és 1 sárga kölyöknek adott életet. A kicsik jól vannak, jelenleg 3-3 kg nyomnak. Hamarosan kezdik felfedezni a világot, s ellesik majd mamájuktól a lopakodás művészetét.

A sárga csöppség színén sok látogatónk csodálkozott, de a magyarázat egyszerű:

Eleinte csak sárga, fekete foltos jaguárok éltek az esőerdőkben ám egy mutáció következtében létrejött a fekete színváltozat is, s ezek az egyedek is hordozzák a sárgaszín tulajdonságait. Egyes feltételezések szerint főként a sötét, nedves erdők mélyén gyakori a melanizmus, amikor a bőrben és a szőrszálakban a fekete festékanyag van túlsúlyban. Ezeken a fekete példányok természetesen nem képviselnek külön fajt, csak egy színváltozatot, s éles fényben az ő bundájukon is kivehető a foltozottság.

A 110 napi vemhesség után világra jött nőstény utódok jelenleg anyjukkal élnek közös kifutóban. A szülés problémamentesen zajlott, s a gyermekneveléssel sincsenek gondok, hiszen Mónika, a 14 éves jaguár mama már gyakorlott szülő. A kölykök jelenleg 6 hetesek, s most kapták meg a nagymacskáknak évente járó oltás legelső adagját.