Alakul a női röplabda világbajnokság mezőnye

Alakul a világbajnokság mezőnye  Az elmúlt hétvégén rendezték a 2010-es női világbajnokság európai selejtezőinek harmadik, utolsó fordulóját. Kontinensünket a címvédő oroszokon kívül Olaszország, Csehország, Szerbia, Horvátország, Törökország, Lengyelország, Németország és Hollandia képviseli majd Japánban.


H-csoport, Conegliano (Olaszország)

1. Olaszország 6 pont, 2. Csehország 5 pont, 3. Fehéroroszország 4 pont, 4. Bulgária 3 pont

I-csoport, Subotica (Szabadka, Szerbia)

1. Szerbia 6 pont, 2. Horvátország 5 pont, 3. Románia 4 pont, 4. Spanyolország 3 pont

J-csoport, Rzeszow (Lengyelország)

1. Törökország 6 pont, 2. Lengyelország 5 pont, 3. Belgium 4 pont, 4. Franciaország 3 pont

K-csoport, Almere (Hollandia)

1. Németország 6 pont, 2. Hollandia 5 pont, 3. Azerbajdzsán 4 pont, 4. Szlovénia 3 pont

 

Mind a négy csoportból az első és a második helyezettek jutottak ki a világbajnokságra.

 

A kontinentális kvalifikáció állása (összesen 24 hely)

Afrika (2 hely): Kenya már továbbjutott, a másik helyért július 22–24. között a Dél-Afrikai Köztársaság, Algéria, Mauritius és Egyiptom csatázik az algériai Batnában.

Ázsia (4+1 hely): a házigazda Japánon kívül Kína és Thaiföld is vb-résztvevő, a további két helyért Dél-Korea, Kazahsztán, Tajvan és Új-Zéland játszik majd, de ennek a tornának az idejét és a helyét sem jelölték még ki.

Észak- és Közép-Amerika (6 hely): az Egyesült Államok, Kuba, Dominika és Puerto Rico már kijutott a vébére, a maradék két helyért Trinidad és Tobago, Costa Rica, Mexikó és Kanada mérkőzik, de ennek a tornának sincs még időpontja és helyszíne.
Dél-Amerika (2 hely): július 24–26. között Belo Horizontéban játszik mindkét helyért a házigazda Brazília, valamint Venezuela, Argentína és Peru.

Európa (8+1 hely): a címvédő Oroszországon kívül Olaszország, Csehország, Szerbia, Horvátország, Törökország, Lengyelország, Németország és Hollandia képviseli majd a kontinenst a világbajnokságon.