Iskolapadban a közmunkások

Iskolapadban a közmunkások A NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. jelenlegi erdei közmunkaprogramjában dolgozó 560 ember közül 87-en vesznek részt erdőművelő-, erdei melléktermék gyűjtő és hasznosító-, fűrészipari-gépkezelő és fakitermelő képzéseken.

 A július eleje óta tartó oktatáson a hallgatók az erdőgazdálkodásban hasznosítható végzettséget és ismereteket szerezhetnek. Az erdőművelő közmunkaprogram 2007 óta biztosít lehetőséget a képzettséggel még nem rendelkező, vagy más irányú szakképesítéssel rendelkező közmunkásoknak szakképesítés megszerzésére – mondta Kaknics Lajos, a NYÍRERDŐ Zrt. vezérigazgatója.

A hajdúböszörményi Széchenyi István Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégiumban 240 órás erdőművelő képzésen 22 fő, míg az erdei melléktermékgyűjtő- és hasznosító oktatáson 23 fő vesz részt. A "tanulók" a társaság Gúthi-, Halápi-, Hajdúhadházi- és Debreceni Erdészeteiben dolgozó közmunkások közül kerültek ki. Az erdőművelő szakképzés során elsajátítják a szaporítóanyag termelés, az erdősítés, a fásítás, valamint az erdőnevelés munkafolyamatait, megismerik az erdőműveléstan elméleti alapjait. Az erdei melléktermékgyűjtő- és hasznosító képzés keretében erdészeti alapismereteket, termőhelyismeretet, erdővédelmet tanulnak, képesek lesznek a különböző fa- és cserjefajok csoportosítására termésük, levelük, kérgük alapján. A megszerzett tudás birtokában a közmunkások észlelik és felismerik a károsítókat valamint a kórokozókat – foglalta össze dr. Halmágyi János, az erdőgazdaság humánpolitikai osztályvezetője.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a baktalórántházi Vay Ádám Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskolában 20 fő fakitermelő, 22 fő pedig fűrészipari gépkezelő képesítést szerezhet a sikeres vizsgák után. A 260 órás időtartamú képzéseken a Baktalórántházi-, a Nyíregyházi-, a Fehérgyarmati-, a Nyírlugosi-, a Nyírbátori Erdészetek és a Nyírbátori Fafeldolgozó közmunkásai vesznek részt. Az elméleti és a gyakorlati részek aránya 40-60%, így a megszerzett elméleti ismereteket a gyakorlatban is elmélyíthetik.

A fakitermelő szakképesítés során nyújtott ismeretek a fadöntés, közelítés végrehajtása és rakodás géppel, motorfűrész, fakitermelés és anyagmozgatás gépeinek üzemeltetése, karbantartása és választékolás. A fűrészipari gépkezelő képzésen résztvevők faanyagismeretet, rönkfeldolgozást sajátítanak el. Megtanulják műszaki rajz alapján a szabásjegyzék elkészítését és az anyagnormák megállapítását, a rönkkiválasztást, felvágást az arra alkalmas géppel és az elkészült fűrészáru osztályozását.

A képzések elvégzésével a közmunkások olyan képesítést szereznek, melynek segítségével jobb eséllyel léphetnek ki a munkaerőpiacra, ahol hatékonyabban foglalkoztathatóvá válnak. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a NYÍRERDŐ Zrt. több közmunkással létesített munkaviszonyt határozatlan időtartamra.