X. Strandvízilabda országos bajnokság Nyíregyházán

X. Strandvízilabda országos bajnokság Vári Attila kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó lesz a sztárvendége a nyíregyházi strandvízilabda magyar bajnokság döntőjének, melyet a sóstói uszodában, augusztus 15. 11.00 órakor rendeznek meg.

A finálét, csakúgy, mint az elmúlt évben, idén is a sóstói strand 50 méteres medencéjében rendezik 11 órától. Idén négy selejtezőt szerveztek, mindegyik helyszínről két-két gárda jutott a szombati fináléba, mondta Ambrus Tamás, egykori válogatott vízilabda, a magyar bajnokság főszervezője. Margitsziget, Badacsony és Eger volt a selejtezők sorrendje.

 

Nagy nevekből nem volt hiány Egerben, a pécsieknél vízbe csobbant a kétszeres olimpiai, világ- és Európa bajnok Vári Attila, a kétszeres magyar bajnok Heinrich „Dudu”, a Barbizon Körkutyáknál (ők nyertek tavaly) az Európa-bajnok Kiss Csaba, a KEK-győztes Binder Szabolcs, valamint az igazán magas színvonalat képviselő Nyéki Balázs és Matajsz Márk.

 

X. Strandvízilabda országos bajnokság - Vári Attila

 

Az már biztos, hogy Körtvéyfáy Barna, a Barbizon Hotel tulajdonosa révén Kiss Csabáék már Egerben is a Körkutyák név elé a jól működő szálloda nevet is odabiggyesztették, s természetesen győzelmi szándékkal érkeznek Nyíregyházára.

 

Az utánpótlás számára is igazán érdekes lesz a hét vége, hiszen a tervek szerint az Aqua SE fiataljai is vízbe szállnak egy bemutató meccs erejéig.

 

SZABÁLYOK

 

A strandvízilabda a "normál" vízilabdától elsősorban abban különbözik, hogy itt nincs időmérés és a mérkőzések addig tartanak, amíg az egyik csapat két szettet meg nem nyer. Egy-egy játszmát hat lőtt góllal lehet megnyerni, amelyhez nem kell a két gólos különbség, tehát 6-5 is lehet a szett végeredménye. A strandvízilabdában tehát nincs sem döntetlen játszma, sem döntetlen mérkőzés.

Ezenkívül a strandvízilabdában a hagyományosnál kisebb alapterületű a játéktér, melynek végein a klasszikusnál kisebb kapukba kell bejuttatni a női méretű labdát.

Különbség, hogy a büntetőt nem öt, hanem négy méterről végzik el strandvízilabdában.

További eltérés van a kiállításoknál is, ugyanis a kiállított játékos a játéktér elhagyását (elég fejét az "alapvonalon" kidugni a játéktérről)követően azonnal jöhet is vissza a pályára.

Egy időben egy csapatból mindössze három mezőnyjátékos és egy kapus tartózkodhat a pályán, cserélni pedig bármikor lehet.

A játékvezetőkkel kapcsolatban is más a helyzet a strandvízilabdában, itt ugyanis két bíró helyett csak egy vezeti a meccseket.

Fontos megemlíteni, hogy a strandvízilabdában is van 2m-es szabály. Ennek ellenére előfordulhat, hogy egyes utánpótlás mérkőzésen ennek figyelembe vétele nélkül játsszák a mérkőzéseket.



ÖSSZEHASONLÍTÁS

Összehasonlítás

Strandvízilabda

"Normál" vízilabda

Mérkőzés időtartama

2 nyert, maximum 3, 6-6 lőtt gólig tartó játszma

4 x 8 perc (tiszta játékidő)

Pálya mérete

15 x 11 m

30 x 20 m

Kapu mérete

2,5 x 0,8 m

3 x 0,9 m

Labda mérete

4-es méretű (utánpótlás)

5-ös méretű

Vízben levő játékosok száma

3+1 kapus (Női és utánpótlás esetén 4+1 kapus)

6+1 kapus

Támadóidő

nem mérik

30 sec

Kiállítás

nem mérik, a kiállított játékosnak az alapvonalnál el kell hagyni a pályát majd azonnal jöhet vissza a játékba

20 sec

Büntető

4 m

5 m

Személyi hiba

nincs

három után végleg cserével kiállítás

Bírók száma

1

2

Sarokdobás

azonnal kapura lövés megengedett

-

Szabaddobás

azonnali kapura lövés félpályán túlról

azonnali kapura lövés az 5 méteres vonalon kívül ítélt szabaddobásból

Időkérés

Van (szettenként egy-egy)

Van

"2 méter"

Van

Van