Államilag támogatott áthidaló kölcsön a nehéz helyzetbe került lakáshitelt fizetőknek

lakásvásárlás - lakástámogatásA lakáshitelt fizetőket, a nehéz helyzetbe került lakástulajdonosokat, az állam az utóbbi időben több intézkedéssel próbálja segíteni. Az áthidaló kölcsön a lakáshitelt fizetőknek lehetőséget ad, hogy ne kényszerüljenek lakáseladásra, nagyobb tartozás felhalmozására a bank felé.

Emellett az állam a korábbi lakástámogatási rendszerét is átalakítva biztosít lehetőségeket az újonnan lakást vásárolni kívánó állampolgárok felé.

Az áthidaló hitelről – lakással rendelkezők megsegítése

„Július 28-tól vehetők igénybe azok a kedvezmények, amelyek a gazdasági válság hatásai miatt nehéz helyzetbe került lakáshitelesek megsegítését célozzák.
A kormány szándéka a terhek könnyítésével segítséget nyújtani az átmeneti nehézségek kivédéséhez és megakadályozni a lakástulajdon elveszítését.
A segítség formáiról, igénybevételük módjáról a következő tájékoztatás nyújt eligazodást az érintettek számára.

1. Ki jogosult a könnyítésre?

A munkanélküliek, valamint a nem munkanélküli, de átmenetileg fizetési nehézségekkel szembesülő lakáshitelesek.

2. Mi számít lakáshitelnek?

Minden olyan hitel, amelynek fedezete Magyarországon lévő lakóingatlanon alapított jelzálog, így a lakás vásárlására, építésére, felújítására jelzálogfedezettel felvett hitel, a jelzálog alapú szabad felhasználású hitel és a belföldi lakóingatlanra kötött lakáslízing.
 

3. Csak a forinthitelekre vonatkozik a segítség?

Nem, a devizahitellel rendelkezők is számíthatnak segítségre.” ( forrás: www2.pm.gov.hu)

További információ az államilag támogatott áthidaló kölcsönről:
http://www2.pm.gov.hu/web/home.nsf/(PortalArticles)/1265043D9021F152C12575F9002DEE83/?OpenDocument

Ha konkrét információra van szüksége saját lakáshitele állami támogatása ügyében – keresse személyesen lakáshitelt folyósító bankját!

A lakástámogatási rendszer megváltozott – a lakásvásárlást érintő támogatásokról
„Az eddigi lakástámogatási rendszer felfüggesztése jelentősen mérsékli a költségvetés kiadásait. Az intézkedésekkel elérhető költségvetési megtakarítás 2009-ben (július 1-jei felfüggesztéssel számolva) 25,6 milliárd forint, 2010-ben évi 68,6 milliárd forint, 2011-ben évi 78,3 milliárd forint. Összesen 172,5 milliárd forint.

 

Nyíregyháza ingatlanÚj lakástámogatási rendszer - új lakás építéséhez, új lakás vásárlásához, vagy lakás korszerűsítéshez vehető igénybe

A kormány - annak érdekében, hogy továbbra is segítséget nyújtson azoknak a fiataloknak, fiatal családoknak, amelyeknek az otthonteremtés önállóan megoldhatatlan problémát jelent - új, célzott állami kamattámogatási formát vezet be a 35 év alatti személyek, valamint a 45 év alatti, 2 vagy többgyermekes családok részére új lakás építéséhez, új lakás vásárlásához, vagy a lakás korszerűsítéséhez.

A kormány ezzel a lakástulajdonnal még nem rendelkező, új lakást építő, új lakást vásárló fiatalokat és a nagycsaládosokat kívánja támogatni úgy, hogy figyelembe veszi a területi különbségeket is.

Az új kamattámogatási forma 2009. október 1-jétől lesz igényelhető a hitelintézeteknél.

Igénybe veheti:

• Aki a kölcsönkérelem benyújtása időpontjában nem töltötte be a 35. életévét,
• A két- vagy több gyermeket nevelő nagycsaládosok esetében a 45. életévét;
• Akinek (házastársának, élettársának, gyermekének stb.) nincs másik lakása.
Feltételek:
• Az állami kamattámogatással nyújtott hitelt új lakás építésére vagy vásárlására, valamint korszerűsítésre lehet felhasználni;
• A lakás vételára nem haladhatja meg a fővárosban és a megyei jogú városokban a 25, egyéb településeken a 20 millió forintot;
• A hitel összege nem haladhatja meg lakás építése, új lakás vásárlása esetén a fővárosban és a megyei jogú városokban a 12,5 millió, egyéb településeken a 10 millió forintot, lakás korszerűsítése esetén az 5 millió forintot;
• A támogatott hitelt igénylőknek a korábban (öt éven belül) értékesített lakásuk vételárát be kell forgatniuk az új lakáscél megvalósításába;
• A támogatott hitelt igénylők vállalják, hogy legalább egy évig nem értékesíthetik a támogatott kölcsönből épített, vásárolt, korszerűsített lakást;
• Legalább 50%-ot elérő tulajdoni hányadot kell szerezniük a támogatott személyeknek az építendő, vásárlandó új lakásban;
• A lakásban életvitelszerűen kell lakniuk.

Támogatás:

• Egyféle, állampapírhozam-alapú kamattámogatási forma váltja fel a korábbi támogatási formákat.
• A kamattámogatás mértéke új lakáscél megvalósítása esetén az állampapírhozam 50%-a, lakáskorszerűsítés esetén 40%-a. A 45. életévüket be nem töltött, a két- vagy több gyermeket nevelő családoknál a kamattámogatás intenzitása, új lakás vásárlása vagy építése esetén, a gyermekek számával nő: 2 gyermek esetében 52%, 3 gyermek esetében 55%, 4 gyermek esetében 59%, 5 gyermek esetében 64%, 6 vagy több gyermek esetében 70%. (A jogosultság megállapítása a családi pótlékra való jogosultságról történő automatikus adatszolgáltatás révén valósul meg; a jogosultsági feltétel változása a lehető legrövidebb időn belül, de legalább a következő naptári év első napjától érvényesíthető.)
Az új rendszer célzottabb, amely a lakástulajdont önerőből szerezni nem képes családok - elsősorban a fiatalok és a nagycsaládosok - lakhatásának támogatására koncentrál.

Célja, hogy valóban csak azok kaphassanak támogatást közös adóforintjainkból, akik lakhatásukat és nem gyarapodásukat tudják biztosítani ennek segítségével.

Az új kamattámogatási rendszer költségvetési forrásigénye 2009-2011 között évente, nem kumulatívan számolva nem haladja meg a 2,5-3 milliárd forintot.” ( forrás: www2.pm.gov.hu)

Online Menedzser