Tematikus Testvérvárosi Konferencia Nyíregyházán

Tematikus Testvérvárosi Konferencia NyíregyházánÖt város, Rzeszów, Nagybánya, Szatmárnémeti, Beregszász és Nyíregyháza ifjúsági szakembereinek részvételével valósul meg szeptember 02-04. között a Tematikus Testvérvárosi Konferencia Nyíregyházán, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban.

 A program célja, hogy a testvérvárosok együtt gondolkodva, közös célok mentén, közös projekteket végrehajtva tevékenykedjenek a fiatalok érdekében, és minél sikeresebben hívjanak le forrásokat a megvalósítandó terveikhez.

 

A konferencia az eddig is kiváló testvérvárosi kapcsolatok ápolására jött létre, és a már körvonalazódó tervek mentén további projektek megvalósítására irányul. Célja, hogy a testvérvárosok összefogásával minél több európai támogatást rendelhessenek a projekttervekhez. Az öt város képviselői a háromnapos program során megosztják egymással tapasztalataikat, közös irányvonalakat határoznak meg, s közös projektötletekkel térnek haza. A konferencia alatt nem csupán városi, hanem országos, sőt nemzetközi kitekintésben vizsgálják meg az ifjúság helyzetét a résztvevők.

 

Az ifjúságügy tekintetében a legnagyobb problémát jelenleg a forráshiány jelenti, mondta el a sajtótájékoztatón Dr. Nagy Ádám, az ISZT Alapítvány elnöke. Magyarországon jelenleg az éves költségvetésből egy hamburger ára jut egy fiatalra, amely korántsem elegendő a sikeres ifjúsági projektek megvalósítására.

 

Az Európai Unió által finanszírozott pályázatokon való sikeres szerepléshez nemzetközi összefogásra van szükség, amelyre a korábbi években már volt példa Nyíregyháza és testvérvárosai tekintetében, és jelenleg is folyik egy tíz városra kiterjedő (Kassa, Királyhelmec, Beregszász, Szatmárnémeti, Nagybánya, Nagyvárad, Kolozsvár, Marosvásárhely, Gyergyószentmiklós), ifjúságot érintő nemzetközi program, melyen a hálózatosodás, felmérések készítése és ifjúsági stratégia megfogalmazása a feladat.