Kóstolja meg Magyarországot a Sóstói Múzeumfaluban

Kóstolja meg Magyarországot a Sóstói MúzeumfalubanIdén az eddigiekhez hasonló, nagyszabású eseménynek ígérkezik a Sóstói Múzeumfaluban szeptember 18-19-én (pénteken és szombaton) megrendezett Kóstolja meg Magyarországot elnevezésű gasztronómiai rendezvény.

Három ország főzőcsapatai 20 helyszínen közel 50 féle étellel várják a közönséget.

 

 Olyan kuriózumok is találhatók közöttük, mint a strudli, a slambuc vagy a lepcsánka, s kuriózum lesz a faluközpontban mesterszakácsok által óriásfazékban készített 1500 adag fiákergulyás is!

Az előzetes igények szerint több mint 60 sátort építenek fel a múzeum munkatársai, ahol hagyományos sparhelten, kemencében, gáztűzhelyen és természetesen szabadtűzön is rotyog majd a gyomorba való. A múzeum egész területén elhelyezett csapatokat kóstolójeggyel érdemes felkeresni, mégpedig jónéhánnyal felvértezve, mert a finomságok közül többet is hasznos megízlelni. S hogy tétje is legyen a főzőcskének, a közönség díjat az a csapat kaphatja meg, amelyik a legtöbb látogatói szavazatot gyűjti össze.

 

Kóstolja meg Magyarországot a Sóstói Múzeumfaluban

 

A faluközpontban felállított sátrakban olyan agráripari termékek kóstolhatók majd, mint a penyigeiek aszalt szilvája, a tarpaiak és érpatakiak szilva-, meggy- és más gyümölcspálinkái, a Nyírségben gyűjtött akácméz vagy a jóféle kecskesajtok garmadája.

Az idei program díszvendége az ungvári skanzen, melynek munkatársai a Kárpátalján az 1920-as, 30-as években készült archív fényképekből összeállított kiállítást hoznak magukkal. Florian Zapletal fotóihoz a kiállítóház udvarán készített hucul nemzeti étel, a borscs megízlelése a desszert!

 

Kóstolja meg Magyarországot a Sóstói Múzeumfaluban

 

Bár a rendezvény első sorban az evésről szól, nem mindegy, hogy az mily módon történik. Ezért lesz érdekes színfoltja a programnak a Slow Food (komótos étkezés) mozgalom magyarországi követőinek V. Országos Találkozója, de itt tartják ülésüket a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend tagjai is.

S aki nem csupán itt akar kóstolni, hanem otthon is el akarja készíteni valamelyik megtetszett ételféleséget, annak a résztvevők által küldött receptekből összeállított szakácskönyv jelenthet segítséget.

 

A rendezvény szeptember 18-án (pénteken) 13 órától 18 óráig és szeptember 19-én (szombaton) 9 órától 17 óráig tart.