Állampolgári Részvétel Hete

Állampolgári Részvétel Hete Az Esélyek Háza nemzetközi eseménysorozatba igyekszik bekapcsolni Szabolcs-Szatmár-Bereg közösségeit, a Közösségi Támogató Hálózattal együttműködve. Az Állampolgári Részvétel Hete szeptember 21-27. között Európa 17 országában többszáz megmozdulást jelent.

A Central and Eastern European Citizens Network (www.ceecn.net) tagországai és tagszervezetei felhívással fordulnak mindazokhoz, akik fontosnak tartják a közösségi alapú társadalom kialakulását és ezért tenni is képesek/hajlandók, hogy legyenek alakítói, vagy résztvevői az Állampolgári Részvétel Hete nemzetközi eseményeinek!

 

Magyarországon a szervezést a Civil Kollégium Alapítvány, a Közösségfejlesztők Egyesülete, a Közösségi Kezdeményezéseket Támogató Szakmai Hálózat, a Szövetség a Közösségi Részvétel Fejlesztéséért Egyesület és a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus vállalta.

 

Mi az Állampolgári részvétel hete?
Az ÁRH kampányhét, a közép-kelet európai hálózatok együttes és hangsúlyos megnyilatkozása annak érdekében, hogy az állampolgári részvétel problematikája erőteljesebben jelenjen meg az európai médiában, politikában és a civil társadalomban.
Olyan rendezvények sorozatából áll, amelyek harsányan, mindenki által érzékelhetően hívják fel a szűkebb és tágabb társadalmi környezet figyelmét a részvételi demokrácia fontosságára. A programok figyelemfelkeltő jellegűek, a közjó gyarapítását, a helyi közösségi és civil cselekvést helyezik a középpontba, s azt is bemutatják, hogy mindez lehetséges. Helyi, megyei és országos akciók, szakmai és civil találkozók, médiaesemények, nyilvános gyűlések, stb. adják össze az Állampolgári részvétel hetének programját.

 

Hogyan csatlakozhatsz?
Az ÁRH-hoz mindenki csatlakozhat, aki fontosnak érzi az emberi kezdeményezés, cselekvés és részvétel fejlesztését, a demokrácia és a civil társadalom erősítését. Örömmel fogadjuk olyanok érdeklődését, akik szívesen szerveznének az állampolgári részvételhez kapcsolódó programokat, de olyan szervezeteket is, amelyek az ÁRH-t hozzákapcsolnák meglévő, vagy futó kezdeményezéseikhez. Mindenki más is hozzájárulhat a program sikeréhez, aki ellátogat az ÁRH eseményeire, vagyis ha részt vesz a részvétel hetén. www.arh.kozossegfejlesztes.hu

 

 

 

 Állampolgári Részvétel Hete

 

 Kapcsolódó programok Nyíregyházán és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

 

Részvét(el) az évtizedek alatt – ahogy újságírók látják
Stúdióbeszélgetés a Mustár Rádióban ’89-2009 megyei lakossági kezdeményezéseiről, helyi demokráciáról

Résztvevők:
Veszprémi Erzsébet Magyar Rádió
Lányi Botond nyugdíjas szerkesztő és kiadó
Marik Sándor újságíró

Időpont: 2009. Szeptember 23. Szerda 15 óra
Helyszín: 4400 Nyíregyháza, Szent István u. 20.

Az adás a 89,6 MHz-en hallgatható

 

Állampolgárság és közigazgatás
Kötetlen beszélgetés a Regionális Államigazgatási Hivatal Nyíregyházi Kirendeltségének vezetői és diák újságírók, diák önkormányzatok képviselői között

A beszélgetést megnyitja: dr. Rácz János Kirendeltségvezető

Időpont: 2009. Szeptember 24. Csütörtök 10 óra
Helyszín: 4400 Nyíregyháza, Hősök tere 5. 107. tárgyaló

 

,,A mi emberünk” ÁRH díj átadása Demeter István gyógyszerésznek Tiszavasváriban, a Szentmihályi Kézműves Találkozó és Lovasnap Óriásplakát kiállításának megnyitóján

Időpont: 2009. Szeptember 26. 10 óra
Helyszín: Tiszavasvári, Szent Mihály tér

Bokortanyás biciklitúra
Bővebb információ: Varga Matild 30/211-26-79

 

Látássérült emberek esélyegyenlősége konferencián kérdőív kitöltése
Szervező: Nyírségi látássérültek Egyesülete

Időpont: 2209. Szeptember 22. 9-12 óráig
Helyszín: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Iparkamara nagyterme