„Amerikás” magyar írók Nyíregyházán

„Amerikás” magyar írók Nyíregyházán Szeptember 29-én rendhagyó író-olvasó találkozó lesz a Nyíregyházi Főiskolán. Három író látogat a diákok közé, közülük a rangidős, a nyolcvan éves Bodor Pál mutatja be a vendégeket: Bitó Lászlót és Böszörményi Zoltánt.

A 75 éves Bitó László 1956-ban hagyta el Magyarországot. Az Egyesült Államokban orvosi egyetemet végzett, majd évtizedekig kutatóként dolgozott, a nevéhez fűződik a zöld hályog elleni gyógyszer kikísérletezése.

Az egyik leghíresebb amerikai egyetem, a Columbia professzoraként ment nyugdíjba, majd Fülöp-szigeteki feleségével Budapestre költözött, és ifjúkori szenvedélyének, a regényírásnak hódol. Nem kizárólag, de elsősorban Bibliából ismert történeteket gondol tovább, legutóbbi könyve, az Áldott vagy, Káin.

A szeptember 29-én, kedden, 13 órakor kezdődő író-olvasó találkozó érdekessége, hogy a vendég legújabb vállalkozását nem tanár, ráadásul nem is irodalomtörténész, hanem főiskolai hallgató elemzi. Balogh Zsuzsa, aki Bitó László halál-felfogásából írja a diplomamunkáját.

 

 

 

 

A másik író-vendégünk, Böszörményi Zoltán 58 éves, Erdélyből való. Kolozsvárott, a Gaál Gábor Körben ismerkedett meg a pályakezdő írástudókat istápoló Bodor Pállal. 1981-ben emigrált a tengeren túlra, Kanada fogadta be.

 

A torontói egyetemen szerzett filozófiai diplomát, majd az üzleti életben helyezkedett el. A rendszerváltás után, 1993-ban privatizálta a temesvári lámpacső-gyárat, amelynek korszerűsített termékei révén újraépítette Bukarest és még néhány romániai város közvilágítását. Eközben Aradon megalapította és azóta is főszerkeszti az Irodalmi Jelen című havilapot.

 

Alkotóként verseskötetekkel kezdett, de az utóbbi években áttért a regényírásra, Magyarországon megjelent könyveit az Ulpius-ház Kiadó gondozza. Legújabb regényét, Az éj puha testé-t szeptember 29-én, 14.30-tól Nagy Zsófia főiskolai hallgató, ifjúsági Pulitzer-díjas újságíró elemzi.

Mindkét összejövetelt a B-épület (a régi tanárképző főiskola) 125-ös termében tartjuk. Szeretettel várjuk a városi érdeklődőket is.

 

 

--------------------

Böszörményi Zoltán, aki országos felolvasó-körúton vesz részt, Nyíregyházáról Mátészalkára utazik, ahol ugyancsak szeptember 29-én, 17 órakor találkozik a helybéli olvasókkal.

 

 

 

 

Zöldi László c. főiskolai docens,
a két író-olvasó találkozó szervezője