Tanúhegyek a Beregben - Ingyenes kirándulás

Tanúhegyek a Beregben - Ingyenes kirándulás Ingyenes kirándulás gyerekek, családok és kisebb csoportok számára! Az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület KEOP támogatásából megvalósult kirándulás-sorozatának zárásaként a beregi táj tanúhegyeit ismerhetik meg az érdeklődők.

 

Kevesen tudják, hogy az Alföld is büszkélkedik hegyekkel, no persze nem olyan magasakkal, mint a Börzsöny vagy a Mátra. Egyedülálló vulkanikus hegyek, melyek röpke 10 millió évükkel fiatalnak számítanak a földtörténeti kor szerint. Tájképi értékük mellett különleges növény- és állatvilágukkal is felkeltik az utazók érdeklődését.

A Barabás község határában lévő Kaszonyi-hegy ritka hársas-szurdokerdő növénytársulásán túl fontos szerepet játszik az őszi madárvonulásban, ugyanis Szibériából és a Kárpátokból útrakelő énekes barátainknak kiemelt pihenő- és táplálkozóhelye ez a hosszú vonulás során. A terület természetvédelmi jelentősége miatt Egyesületünk itt szervezi több éves múltra visszatekintő vonulás kutató táborait, melynek munkájába a résztvevők betekintést nyernek.

 

Tanúhegyek a Beregben - Ingyenes kirándulás

 

Annak ellenére, hogy a madarak vonulásában ilyen nagy szerepet játszik ez a kicsiny kiterjedésű terület, sajnos még mindig szerepel a tervek között az M3 autópálya barabási kivezetési lehetősége is. Amennyiben ez megvalósul, a jövő nemzedékének már nem áll módjában megcsodálni ezt az idilli tájat.

A Bereg másik romvulkánját, a tarpai Nagy-hegyet a szőlőtermesztés mellett a felhagyott kőbánya, az itt költő gyurgyalagok és a tiszta időben a hegyről elénk táruló Kárpátok csodálatos látképe teszi nevezetessé.

 

 

Részletek az indulással és a találkozással kapcsolatban:
Túravezetés INGYENES
Különjárattal történő utazás Nyíregyházáról az első 35 fő számára INGYENES

 

Túráink helyszíne: Beregi-sík, Barabás, Márokpapi és Tarpa környéke

Időpont: 2009. október 3. (szombat)

 

 

Jelentkezés előfeltétele: Az Egyesület honlapján (www.e-misszio.hu) található jelentkezési lap és a hozzá kapcsolódó kérdőív kitöltése és az Egyesülethez történő eljuttatása (fax: 42/504-403, v. szokezs@e-misszio.hu). A jelentkezéseket érkezési sorrendben fogadjuk el.

 

Kerékpárral: Közös indulás péntek (október 2.) délután Nyíregyházáról Vásárosnaményig vonattal, innen a Tisza töltésén kerékpárral Márokpapiba. Ebben az esetben a Csiperke Erdei Iskolában biztosítunk szállást a résztvevőknek.

 

 

Azoknak, akik az Egyesület által bérelt busszal jönnek: Egyesületünk különjáratot bérel, melyre a korlátozott kapacitás miatt (35 fős autóbusz) fontos a jelentkezés sorrendje.
Találkozás helye: Nyíregyháza, vasútállomással átellenben lévő Profi üzletlánc parkolója.
Találkozás időpontja: 2009. október 03. reggel 745 (buszindulás: 2009. október 03. reggel 800)
Visszaérkezés: előreláthatólag délután 17.00 óra

 

Akik saját gépjárművel jönnek: Találkozó szombat 1000 az E-misszió Egyesület Csiperke Erdei Iskolájánál (Márokpapi, Kossuth u. 111.)
Autóval Budapestről Nyíregyháza az M3-as autópályán érhető el. A helyszín Nyíregyháza – Vásárosnamény – Márokpapi útvonalon, a 41-es úton közelíthető meg. A 41-es útról Csaroda után 2 km-re kell letérni jobbra.

 

Egyéb tudnivalók: Ajánlott öltözet az időjárástól függ, de előnyös a réteges ruházat, Továbbá érdemes fényképezőgépet és távcsövet is hozni
Ha bármi kérdésetek van, a szervezőket a mellékelt számokon lehet elérni (Szőke Zsuzsa - 20/431-8086, Kolocsán Tünde - 70/389-7793). Addig is kellemes hetet kívánunk!