II. Thermal & Wellness Kiállítás - Debrecen

II. Thermal & Wellness Kiállítás - Debrecen2009. október 2-3-án második alkalommal került megrendezésre a Thermal & Wellness Egészségturisztikai Kiállítás a debreceni Kölcsey Központban. A kiállítás tematikája idén az egészséges életmóddal is bővült.

 

A rendezvényt Gazda László, az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke, Dr. Róna Iván, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója, Pajna Zoltán, Debrecen alpolgármestere, és Tóth József, az Észak-alföldi Termál Klaszter Egyesület elnöke nyitotta meg.
 
II. Thermal & Wellness Kiállítás - Debrecen
 
A kiállításhoz kapcsolódóan 2009. október 2-án, pénteken Egészségturisztikai Szakmai konferencia zajlott. A konferencián Dr. Róna Iván bemutatta a Magyar Turizmus Zrt. egészségturizmus területén végzett tevékenységét, majd Dr. Kincses Gyula, az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet főigazgatója ismertette a gyógyturizmus nemzetközi tendenciáit. Molnár László, az EconoConsult Kft. ügyvezető igazgatója a fürdőfejlesztések új irányvonalairól beszélt, Dr. Ruszinkó Ádám, a Magyar Egészségturizmus Marketing Egyesület elnöke pedig az egészségturizmus területén végzett munkaerő-piaci kutatásról szólt. Berki Judit, az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. turizmusfejlesztési csoportvezetője az aktuális turisztikai pályázati lehetőségekre hívta fel a figyelmet, Horváth Anikó, az Észak-alföldi Termál Klaszter Egyesület turisztikai menedzsere, és Ménesi László, az Aqua Soft 2004 Kft. ügyvezető igazgatója pedig az Észak-Alföldi Operatív Program „Klaszter menedzsment szervezetek létrehozása és megerősítése” című intézkedése által támogatott, „Termál-innováció az Észak-alföldi régióban” című projektet, illetve annak keretében megvalósuló THERMOS Hűségkártya Programot mutatták be.
 
A hagyományteremtő céllal megrendezett tematikus kiállításra, amelynek középpontjában a termálturizmus, a gyógyturizmus, a termálvízkincs egészségmegőrző és gyógyító hatása állt, az ország egész területéről érkeztek kiállítók. A 34 kiállító között szállodák, fürdők, ásványvíz forgalmazó cégek, egészségügyi szervezetek kínáltak kedvezményes gyógy- és wellness üdülési ajánlatokat, egészségmegőrzést segítő termékeket. A két napos kiállításra közel 3.000 látogató érkezett, akik az említett ajánlatok mellett ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatokon, állapotfelméréseken, életmód tanácsadásokon vehettek részt, illetve ismeretterjesztő előadásokat hallgathattak meg a gyógyfürdőzés hatásairól, relaxációs terápiákról, a wellness különböző irányzatairól, valamint a régió fürdői is bemutatkoztak.
 
 
 
 
 
A látogatók megtekinthették a „Régi idők fürdői” fotókiállítást, hagyományos piaci forgatagnak lehettek részesei, bemutatkozott az országban egyedülálló macigyűjtemény, a gyermekek szórakozásáról Maci-játszó és bébi-domb gondoskodott.
 
Az „Ásványvizek randevúján” számos ismert ásványvíz összehasonlítására és értékelésére nyílt lehetőség. A közönségszavazatok alapján az „Ásványvizek randevújá”-nak
-        legszebb csomagolású vize: a D-Soda Water illetve az Aqua V.I.P. Funkcionális vizek
-        legfinomabb vize: Borsec
-        az egészségre legkedvezőbb hatással bíró vize: Füredi Lúgos
-        különdíjas vize: Pávai Vajna Természetes Ásványvíz
 
Az Egészségturisztikai Szakmai Konferencia előadásai, valamint az ismeretterjesztő közönség-előadások hamarosan letölthetőek lesznek a www.thermalklaszter.hu honlapon.
 
A rendezvény az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.
 
 
 
 
Szolnok, 2009. október 9.