Nyíregyházán is indul az ÉRV Regiszter

Nyíregyházán is indul az ÉRV RegiszterA perifériás  érbetegség, közismert nevén az érszűkület, gyakran a súlyos szívinfarktus vagy agyvérzés előrejelzője is lehet. Mégis az érintettek száma, pontos kiléte egyelőre ismeretlen, pedig felismerés és kezelés nélkül az érintett betegek közel egyharmada 5 éven belül meghal.  E gondon kíván az ÉRV Regiszter Program segíteni, immár Nyíregyházán is.

A Magyar Hypertonia Társaság a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társasággal közösen, az EGIS Gyógyszergyár Nyrt. támogatásávalhozta létre és működteti az EReink Védelmében (ÉRV) programot. A program célja a tünetmentes érszűkületes érbetegek felderítése és a körükben tapasztalható kiemelkedően magas szív- és érrendszeri halálozási arány csökkentése.  
 
 
A perifériás  érbetegség, közismert nevén az érszűkület, az általános érelmeszesedés egyik megjelenési formája. Felismerését nagyban nehezíti, hogy sokáig tünetmentes maradhat.
A romló  alsóvégtagi keringés leggyakoribb, már érezhető tünete a járáskor a vádliban vagy a combban fellépő görcs, fáradtság- vagy nehézségérzet, fájdalom, ami pihenéskor rövid idő alatt megszűnik. Ilyenkor azonban az erek károsodása már szinte biztosan megindult. 
Magyarországon az érszűkület összesen mintegy 400 ezer embert érint. Fokozottan veszélyeztetettek, akik dohányoznak, magas a koleszterinszintjük, cukor- vagy magasvérnyomás-betegségben szenvednek, illetve, mint sok betegségnél, itt is nagyobb a baj kialakulásának esélye, ha a családban gyakran fordul elő érbetegség.  
 
 
Az ÉRV Regiszter Programhoz csatlakozó orvosi rendelők száma folyamatosan nő, így egyre szélesebb körben válik elérhetővé a perifériás érbetegség kiszűrésére alkalmazandó, egyszerű és fájdalommentes vizsgálat, a boka/kar index mérés. A programban részt vevő „ÉRV Pont rendelők” ajtaját külön matricával is jelölik, itt a szűrés mindenféle külön díjazás nélkül igénybe vehető. 
 
Amennyiben úgy gondolja, hogy önnél vagy a családjában is felmerülhet a perifériás  érbetegség gyanúja, csatlakozzon az ÉRV Regiszter Programhoz és keresse fel az Önhöz legközelebb eső ÉRV Pont rendelőt: 
 
Jósa András Kórház Nyíregyháza Szent István út 68. 42/465-666 

 

 
 
Az ÉRV Regiszter felállításához többszintű, orvosi és beteg tájékoztató és együttműködést segítő program kapcsolódik, mely szolgáltatások csak a vizsgálati helyszíneken – ÉRV Pontokon –elérhetőek. A programba bekerülő érintettek tájékoztató csomagot kapnak a perifériás érbetegségről, ami nem csak a betegséghez kapcsolódó információkat tartalmazza, hanem a kockázati tényezők csökkentéséhez hozzájáruló recepteket és tornagyakorlatokat összefoglaló tájékoztató anyagokat is.  
 

Az érdeklődők minden, a perifériás érbetegséggel, a boka/kar index méréssel, vagy az ÉRV Regiszterrel kapcsolatos tudnivalót megtalálhatnak a www.ervprogram.hu címen elérhető honlapon, vagy az ország bármely részéből helyi tarifával hívható (06) 40/918-020 számon.