Közel százmilliós beruházás Szabolcs-Szatmár-Bereg megye könyvtáraiban

Közel százmilliós beruházás Szabolcs-Szatmár-Bereg megye könyvtáraibanA nyíregyházi megyei könyvtár vezetésével létrejövő konzorcium összesen 94.111.040,- forintot nyert a pályázaton. A konzorciumban résztvevő városok Kisvárda, Vásárosnamény, Nyírbátor, Tiszavasvári, Tiszalök, Nagykálló könyvtáraiban ebből az összegből számítástechnikai beruházások, és fogyatékkal élők információs esélyegyenlőségének növelése valósulhat meg.

„TUDÁSDEPÓ EXPRESSZ” TIOP – 1.2.3/08/1

Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúrafejlesztése

 
 Napjainkra jelentősen megváltozott a könyvtárak hagyományos szerepe, visszavonhatatlanul az élethosszig tartó tanulás tevékeny és megkerülhetetlen részesei lettek. A könyvtárak szerepének további növelésére soha nem látott lehetőségek nyíltak a TIOP és TÁMOP programok segítségével

 

A digitális tartalmak mennyiségi növelése, valamint országos szinten megtervezett kezelése (metaadatolás, tárolás, megőrzés és szolgáltatás) az oktatás számára is kimeríthetetlen tartalombázist jelenthet a jövőben.

 

A rendelkezésre álló mintegy 2,2 milliárd forintból többek között a könyvtári hálózatok összekapcsolására, informatikai rendszerek fejlesztésére, elektronikus és mozgó könyvtárak létrehozására nyílik lehetőség az ország mintegy 200 könyvtárában.
 
Örömünkre szolgál, hogy a támogatott könyvtárak között a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei konzorciumunk pályázatát is megvalósításra alkalmasnak találták a kiírók.
 
A nyíregyházi megyei könyvtár vezetésével létrejövő konzorcium összesen 94.111.040,- forintot nyert a pályázaton. A konzorciumban résztvevő városok Kisvárda, Vásárosnamény, Nyírbátor, Tiszavasvári, Tiszalök, Nagykálló könyvtáraiban, s természetesen a megyei könyvtárban, az elnyert összegből a számítógépes géppark korszerűsítése, bővítése, (41,8 millió) illetve egységes integrált könyvtári szoftver beszerzése (31,8 millió) valósulhat meg. A beruházások időszerűségét, indokolja hogy a városi könyvtárakban a számítástechnikai eszközök elavultak, alkalmatlanok körszerű könyvtári szolgáltatások nyújtására.
 
A projekt költségek megoszlása a kedvezményezettek között
Könyvtár neve
Támogatás összege
Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár
40 708 720
Balázs József Városi Könyvtár, Vásárosnamény
6 508 640
Ratkó József Városi Könyvtár, Nagykálló
8 583 520
Városi Könyvtár, Nyírbátor
8 698 440
Városi Könyvtár, Kisvárda
10 873 040
Művelődési Központ és Könyvtár, Tiszavasvári
11 629 040
Városi Könyvtár és Művelődési Ház, Tiszalök
7 109 640
Összesen
94 111 040
 
Az olvasói szokások változásával megfigyelhető, hogy az utóbbi években jelentősen növekedett a távhasználatok száma, az olvasók egyre inkább előnyben részesítik az otthonról is elérhető könyvtári szolgáltatásokat. Ezt az igényt szolgálják azok a beszerzések, amelyek segítségével a könyvtárak állománya és más szolgáltatások is elérhetővé válnak a világhálón.
 
A létrejövő egységes szolgáltatási rendszerrel az a célunk hogy a különböző intézményekben tárolt dokumentumok, információk elérhetők legyenek, a megyében bárhol élő, tanulni, művelődni, tájékozódni kívánó ember számára, ezáltal csökkenjenek az esélykülönbségek.
 
A pályázat fontos része a fogyatékkal élők információs esélyegyenlőségének növelése (Braille nyomtatók, képernyőolvasó szoftverek, indukciós hurokerősítő beszerzése) ahhoz, hogy a hagyományos és az on-line könyvtári szolgáltatások igénybe vehessék.
 
A szerződéskötés már megtörtént, rövidesen megvalósul közbeszerzési pályázatok kiírása, egy év múlva már láthatóvá válnak a fejlesztések eredményei.