Termésvásárlással segíti a térség rászorulóit a NYÍRERDŐ

Termésvásárlással segíti a térség rászorulóit a NYÍRERDŐ A NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. termés-felvásárlási programot hirdet rászorulók részére: november elejétől kocsányos-, cser- és vöröstölgy, valamint fekete dió makkot veszünk át Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében.

Az erdőjárók saját maguk is tapasztalhatták, hogy kiemelkedő az idei makktermés: jó, ha harmincévente egyszer van ekkora mennyiség. Innen jött az ötlet, hogy ezen keresztül próbáljunk segíteni a térség rászorulóin. 

Az akcióban minden erdészetünk részt vesz, kollégáim felveszik a kapcsolatot a számba jöhető települési és kisebbségi önkormányzatokkal, hogy mindenütt segítsenek megtalálni az igazán rászorulókat. Nem titkolt célja a kezdeményezésnek a nehéz körülmények között élő cigány származású családok átmeneti munkához és jövedelemhez juttatása. Elképzelésünket a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója, Kamarás Miklós is jóváhagyta – ismertette az akció részleteit Kaknics Lajos, az erdőgazdaság vezérigazgatója.

A becslések szerint legalább négy héten át lehet még gyűjteni a makkot. A kocsányos tölgy makkjának kilójáért 40, a csertölgyért 35, a vörös tölgyért 30, a fekete dióért pedig 8 forintot fizet az erdőgazdaság. A termést a társaság erdészetei vásárolják fel. A NYÍRERDŐ Zrt. elsősorban a szaporítóanyag-termelésben és az erdősítésekben kívánja felhasználni a felvásárolt makkot, de jut majd belőle vadetetésre is.

Nem előzmény nélküli a mostani program, hiszen az erdőgazdaság saját eszközeivel mindig próbált a térség szociális gondjain enyhíteni. A közmunkaprogramokban részt vevők tűzifajuttatást is kapnak, és tavaly télen az országban elsőként hirdette meg a NYÍRERDŐ Zrt. a szociális tűzifaprogramot. 52 Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyei település élt az erdőgazdaság által felkínált lehetőséggel, és a rászorulók a piaci ár feléért jutottak tűzifához. Öt hónap alatt több mint 7700 köbméter tűzifa talált gazdára ilyen formában. Ezen kívül a társaság több alkalommal számítógépek adományozásával segítette a tiszadobi és a tiszalöki cigány kisebbségi önkormányzatot, valamint a Volt Állami Gondozottak Országos Egyesületét.