Orosz fiatalok ismerkedtek a magyar vadászati hagyományokkal

Orosz fiatalok ismerkedtek a magyar vadászati hagyományokkal A NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Részvénytársaságnál folyó vadgazdálkodási munka, valamint a magyar vadászati hagyományok megismerése volt a legfontosabb célja annak a tanulmányútnak, amelynek során 18 orosz fiatal töltött el néhány napot november elején Kelet-Magyarországon.

 

 Az erdőgazdaság több egységéhez eljutottak: a Gúthi Erdészetben tájékoztatást kaptak a társaságnál folyó nyírfajd-visszatelepítési programról, és ellátogattak az itteni vadaskertbe is. A Debreceni és Nyíregyházi Erdészetben pedig az erdőgazdálkodási munkákat tanulmányozták.
 
Orosz fiatalok ismerkedtek a magyar vadászati hagyományokkal
 
Oroszországban 208 millió hektár vadászterületet és 2270 vadgazdálkodási egységet tartanak számon, a vadászok száma eléri a kétmilliót – adott tájékoztatást Irina Dorosina, az Orosz Vadászok és Halászok Szövetségének képviselője, a csoport vezetője. A 76 helyi egységben dolgozó szervezet feladatai közé tartozik a vadgazdálkodás szervezése, a sport- és hobbihorgászat koordinálása, a vadászkutya-tenyésztés összefogása, de közreműködnek az orosz és a külföldi felsősoktatási intézmények közös képzéseiben is.
 
Orosz fiatalok ismerkedtek a magyar vadászati hagyományokkal
 
Oroszországban tavasszal főként vízimadarak (kacsák és libák) vadászatára van lehetőség, de helyenként a barnamedve-vadászat is engedélyezett. A nyilvántartások szerint 121 ezer medve él az országban, az éves teríték 2800 és 3000 között mozog. Ősszel a többi között jávorszarvas, őz, vaddisznó, hegyi kecske nyomát kutatva indulhatnak el a vadászok. A 630 ezer jávorszarvasból valamivel több mint 16 ezret, a 180 ezer vaddisznóból 12 ezret, a 670 ezer szibériai őzből pedig 18 ezret hoznak terítékre évente. Különlegesnek számít a farkas: az utóbbi időben ugyanis annyira elszaporodott, hogy egész évben vadászható, volt olyan esztendő, amikor 45 ezer került puskavégre – mondta Irina Dorosina.   
 
Orosz fiatalok ismerkedtek a magyar vadászati hagyományokkal
 
A szakmai útra az Orosz Vadászok és Halászok Szövetsége (Roszohotribolovszojuz) és az Országos Magyar Vadászati Védegylet által idén júniusban megkötött együttműködési megállapodás kapcsán nyílt lehetőség. A két szervezet közös programokat kíván indítani a vadtenyésztés, vadgazdálkodás, vadászat szervezés, a trófeabírálat, valamint az ökológiai és vadászati turizmus területén. A különböző költöző állatfajok megfigyelése mellett a tudományos, módszertani és kutatási konferenciák szervezése, valamint az utánpótlás nevelése is a célok között szerepel. A tervek szerint hamarosan magyar fiatalok utaznak Oroszországba, hogy az ottani vadgazdálkodást tanulmányozzák.