Interjú - Simon József Elnök Urral a Kistérségi Gyermekesély Iroda megnyitója kapcsán – Baktalórántháza

Az elmúlt héten nyitották meg Baktalórántházán a Kistérségi Gyerekesély Irodát. A gyermekszegénység kezelésének elindulásáról és a jövőbeni tervekről kérdeztük Simon József Elnök Urat.

2008-ban csatlakoztak a kistérség részéről a gyerekszegénység elleni programhoz. Pontosan hogyan indult ez a program?
A társulást megkereste a „Gyermekesély” programban történő részvételi lehetőséggel Erdős Judit régiós munkatárs. Ezt követően adatgyűjtés kezdődött, mely ahhoz kellett, hogy a kistérség sikeresen pályázzon a programban való részvételre A felmérés kimutatta, hogy nagyon sok a halmozottan hátrányos helyzetű család, óvodás és iskolás gyerek a kistérségben. A sikeres munka eredményeképpen a Baktalóránházi kistérség elnyerte a programban való részvétel lehetőségét.
Kun Zsuzsa programvezető és Erdős Judit régiós munkatárs a 2008. augusztus közepén, Pusztadoboson megtartott tanácsülésen ismertette a „Legyen jobb a gyerekeknek” Nemzeti Stratégiához kapcsolódó zászlóshajó program intézkedéseit, beavatkozási területeit. Ezen a tanácsülésen a társulás kinyilvánította együttműködési szándékát, így elindulhatott a közös munka a gyermekszegénység megszüntetése érdekében.
2008 novemberében a kistérség 19 településének szakembereivel, döntéshozóival történő találkozást követően elkészült a Kistérségi Tükör, melyben a legfontosabb beavatkozási területek váltak láthatóvá. Világossá vált, mely területek kívánnak gyors beavatkozást a célok elérése érdekében. Ezt követően a kistérségi munkacsoport elkezdte a részletes helyzetkép, majd a jövőkép kidolgozását.

 

Eddig beszéltünk a múltbéli eseményekről. Tekintsünk egy picit a jövőbe.
Milyen projektek lebonyolítását vállalja magára a Kistérségi Gyerekesély Iroda az elkövetkező 3 évben?

A Kistérségi Gyermekesély Iroda a „Legyen jobb a gyerekeknek a Baktalórántházi kistérségben„ elnevezésű pályázatban tervezi többek között Közösségi Ház, Segítőház, Kézműves ház, több településen játszótér megvalósítását. Gyerek Honlap, táborozás, üdülés és kirándulás fogja kellemesebbé tenni a hátrányos helyzetű gyerekek életét.

Mivel egy hatékony, gyermek szegénységet kezelő programot igyekszünk megvalósítani, ezért szükséges egy szakmai team felállítása.. Ezzel a csapattal van esélyünk arra, hogy a programot el tudjuk kezdeni jövő év február végén, március elején.
Hangsúlyozom, abban az esetben, ha a pályázat kiíró a programunkat maximálisan elfogadja. A projekt összköltsége 500 millió forint. Sikeres pályázat esetén 15 településen indulhat el az érdemi munka.
Több családot szeretnénk felkarolni annak érdekében, hogy hátrányaik csökkenjenek. Célzott szakemberképzést is indítunk a program sikeres megvalósítása érdekben.

Pontosan milyen szakemberek vesznek részt ebben a programban?

A programban általában szociális munkások, közösségszervezők, óvónők, iskolaigazgatók, gyermekorvosok, pszichológusok vesznek részt, illetve mind azok a személyek, akik gyermekekkel kapcsolatba vannak. A projekt megvalósítását szigorú képesítési előírásoknak megfelelő szakmai team (projektmenedzser, pénzügyi vezető, projekt asszisztens, pénzügyi asszisztens, koordinátor és szakmai vezető) végzi.
Tehát több szakma dolgozik majd együtt az elkövetkezendő három évben a gyerekek esélyeinek javítása érdekében.

Milyen eszközökkel kívánják elérni a gyerekszegénységben élőket a térségben?

A programban résztvevő településeken kialakítunk egy helyi szakemberekből áll csapatot, melynek tagjai feladattól függően védőnők, gyermekjóléti szolgálatvezetők, óvónők, pedagógusok, civil szervezetek képviselői, önkéntesek és romák lesznek. Ezen a szakmai körön keresztül jut el a program a hátrányos helyzetűekhez. A csoport tagjai speciális képzésen vesznek részt a projekt eredményes megvalósítása érdekében.
Javasoltuk az Egészségügyi Főiskola és a Nyíregyházi Főiskola vezetésének a szociális munkások továbbképzésének megszervezését, illetve a szakmai gyakorlat kistérségben történő megszerzését. A helyben szerzett gyakorlat garancia lehet arra, hogy a szakemberek szívvel-lélekkel küzdhessenek a gyermekszegénység ellen.

 

Milyen nagyobb fejlődést szolgáló tevékenység zajlik a Kistérség részéről a térségben a gyerekszegénység kezelése mellett?

A 33 leghátrányosabb helyzetű kistérségek számára több mint 90 milliárd Ft-ot különített el a Kormány. Ebből a Baktalórántházi kistérségnek közel 2 milliárd 474 millió Ft jut. A társulás 2008. évben elfogadott egy projektcsomagot, melynek segítségével hozzájuthat az allokált forráshoz minden feltételnek megfelelő pályázat esetén.

A társulásnak van egy speciális képzési projektje munkanélküliek számára 100 millió Ft összegben. A Közösségi egészségfejlesztő program (33,7 millió Ft) a kistérségben élők életminőségének, egészségi állapotának javulását fogja szolgálni. A településeken kialakításra kerülő buszmegállók és buszöblök (76millióFt) a kistérségben élők biztonságos közösségi közlekedését fogják szolgálni
Hosszú előkészítő munka eredményeképpen, ebben az évben megkezdődött a kistérségi központban Baktalórántházán a Kistérségi Járó-beteg Szakellátó Központ építése, melyhez közel 1 milliárd forint támogatást kapott a projektgazda.

Természetesen, ezekkel, a pályázatokkal párhuzamosan önkormányzataink szintén készítik településeiket felzárkóztató pályázataikat.

Köszönöm az interjút.
Bízunk benne az elindult programokról is tájékoztathatjuk olvasóinkat!

Online Menedzser - KG
Forrás: www.kozepnyirseghacs.hu