Nyílt levél Bajnai Gordonhoz a Magyar Köztársaság Miniszterelnökéhez

Nyílt levél Bajnai Gordonhoz a Magyar Köztársaság MiniszterelnökéhezTiszavasvári Város Polgármestere nyílt levélben fordult Bajnai Gordonhoz a Magyar Köztársaság Miniszterelnökéhez a közbeszerzési eljárási rendszer hatékonyabbá tételével kapcsolatban.

 

Rozgonyi Attila Tiszavasvári független polgármestere szerint folyamatosan tapasztalják a hatályos hazai közbeszerzési joganyag számos negatívumát: a törvény nehéz értelmezhetőségét, jelentős idő és költségigényét, bonyolult, nehezen átlátható rendszerét, valamint a döntések gyakori politikai háttértartalmát.

A hazai közbeszerzési törvényünk 407 §-ból álló monumentális joganyag, míg a környező nyugat- és észak-európai nemzetállamok sokkal egyszerűbb és jóval rövidebb közbeszerzési szabályrendszerrel rendelkeznek. A közbeszerzési eljárások lefolytatásának kötelezettsége a kisebb települési önkormányzatokra aránytalan terhet jelent. Az eljárás lebonyolítása túlságosan időigényes (jellemzően 2-3 hónap alatt folytatható le), ezért a gyors döntéseket kívánó, települési-intézményi élethelyzetek nehezen kezelhetőek.

További problémát jelent, hogy a jelenlegi közbeszerzési szabályozás nem teszi lehetővé az önkormányzatok részére saját erőforrások, tehát meglévő anyagoknak, önkormányzati eszközöknek, dolgozóknak (pl.: a közcélú foglalkoztatásban részt vevő személyeknek) az eljárásba történő jogszerű bevonását. A törvény hiányosságaként említhető meg az is, hogy kizárja a szabadpiacon jóval olcsóbban elérhető termékek, áruk elfogadásának lehetőségét.

Ennek egyik következménye a beszerzések árfelhajtó hatása, amely azt eredményezi, hogy gyakran csak a tényleges piaci árak két-, háromszorosáért valósulhatnak meg a beruházások.Tiszavasváriban számos beruházás - így a fürdőfejlesztés befejezésének - dátuma vált kérdésessé. Mindezen problémák időszerűvé és elkerülhetetlenné teszik a törvény átfogó módosításának a kezdeményezését, mondta el Rozgonyi Attila Polgármester.