Idősellátás, szociális ellátás - Református Idősek Napközi Otthonának létrehozása Székely Községben

„Református Idősek Napközi Otthonának létrehozása Székely Községben” című projekttel kapcsolatban tartott ma délelőtt sajtótájékoztatót Böszörményi József református lelkész a Székelyi Református Egyházközség nevében.

A „Református Idősek Napközi Otthonának létrehozása Székely Községben” című projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyében több mint 60 településen működik idősek ellátását bizotító szociális otthon, amely jelzi, hogy erre a szociális ellátásra igény mutatkozik a társadalom részéről. Az idősek ellátáról gondoskodó intézmények száma évek óta dinamikusan növekedik, amelynek több háttértényezője van. Az idősek ellátásáról gondoskodó intézmények többsége egyházi fenntartású, ezeknek az intézményeknek a fenntartásában fontos szerepe van a Református Egyháznak, amely egyrészt azzal magyarázható, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyében a Református Egyház tekinthető a legnagyobb felekezetnek, továbbá a református egyház komoly szerepet vállal ebben a kérdésben.

A fejlesztés megvalósulásának eredményeként Székely Községben Idősek Napközi ellátását biztosító otthon jön létre, amely hozzájárul, hogy a településen megoldottá válik ez a probléma (jelenleg nem működik ilyen intézmény Székely Községben).

A Magyarországi Egyházak közül a Református Egyház társadalmi szerepe leginkább az idősek gondozásában tapintható ki. A Székelyi Református Egyházközség is szeretne szerepet vállalni, ebben a napjainkban egyre erősödő társadalmi igényen alapuló közfeladatban és az ehhez szükséges forrásokat pályázati úton szeretné elnyerni. A területi felzárkóztatásnak fontos eleme a szociális intézményhálózat kiterjesztése olyan településekre is, amelyen jelenleg hiányosan működik.

A fejlesztés közvetlen célja egy 60 férőhelyes nappali ellátást nyújtó idősek otthonának létrehozása, amely a saját otthonukban élők részére biztosí lehetőséget napközbeni tartózkodásra, étkezésre, társas kapcsolatokra, valamint alapvető higéniai szolgáltatásokra. További közvetlen cél az idős emberek egészségügyi, pszihés ellátása, tartalmas közösségi élet biztosítása. A fejlesztés eredményeként 60 idős személy nappali ellátása válna biztosítottá, javulna a település és a mikrotérség szociális intézményi hálózata.

Forrás: Pályázati és Projekt Iroda Kft.

 - Online Menedzser -