Ál-túszejtés Fehérgyarmaton

Ál-túszejtés FehérgyarmatonA fehérgyarmati kapitányság rendőrei péntekre virradó éjszaka járőrözés közben arra lettek figyelmesek, hogy egy háromemeletes társasház tároló helyiségéből füst szivárog. Értesítették a tűzoltókat, akik megállapították, hogy a lángokat ugyan már eloltották, de minden jel szerint szándékos gyújtogatás történt.

A rendőrök bekopogtattak a helyiség tulajdonosának földszinti lakásába, onnan azonban nem érkezett válasz.

Percek múlva kiderült, hogy a férfi mégis otthon volt, felhívta ugyanis szüleit, és azt mondta; megöli magát, ha nem jönnek oda. A férfi továbbra sem volt hajlandó ajtót nyitni, sőt, kést tartott a lakásban vele tartózkodó másik fiatalember nyakához. Túsza torkának elvágásával fenyegetőzve felvitte őt a tetetőre, majd nem sokkal később mindketten visszatértek a lakásba.

A drámának tűnő helyzet negyed órán belül megoldódott; a „túszt” elengedte, majd megadta magát a késes férfi. A fehérgyarmati Rendőrkapitányság eljárásának jelenlegi adatai szerint szó sem volt valódi túszejtésről. A 28 éves férfi és 21 éves barátja éghető anyagokat összekeverve gyújtották fel a tároló helyiséget. A lángokat sikerült eloltaniuk, de megijedtek és bezárkóztak a lakásba. A hatóságok érkezésekor még inkább pánikba estek, és közösen eljátszották a túszdrámát.

A Fehérgyarmati Rendőrkapitányság közveszély okozás, valamint a hatóság félrevezetésének megalapozott gyanújával indít büntetőeljárást.

Jogszabályi háttér:

Közveszélyokozás
Btk. 259. § (1) Aki árvíz okozásával, robbanó, sugárzó avagy más anyag, energia vagy tűz pusztító hatásának kiváltásával közveszélyt idéz elő, vagy a közveszély elhárítását, avagy következményeinek enyhítését akadályozza, bűntettet követ el, és két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. (…)

Hatóság félrevezetése
Btk. 237. § Aki hatóságnál büntetőeljárás alapjául szolgáló olyan bejelentést tesz, amelyről tudja, hogy valótlan - amennyiben a 233. § esete nem forog fenn - vétséget követ el és egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.