Előtérben a nemzetközi projektek a Mustárházban

Minden eddiginél sikeresebb évet zárt a MustárházMinden eddiginél sikeresebb évet zárt a Mustárház Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda: a népszerű programok mellett országos mintaprojekt díjban részesült, és a pályázatoknak köszönhetően helyi, országos és nemzetközi projekteket valósíthatott meg.

  A Mustárház tevékenysége Nyíregyháza hírnevét is öregbíti, hiszen ez az ország egyetlen olyan városa, ahol az összes ifjúsági feladatot feladatkiszervezéssel egy civil szervezet koordinálja. Ez élenjáró modell az országban, többek között emiatt is kapott Nyíregyháza MJV Önkormányzata „Ifjúságbarát önkormányzat” díjat 2009-ben.
 
Az előző év eredményei további lendületet adnak ahhoz, hogy az ifjúsági ház a 2010. esztendőben is színesítse a városbéli fiatalok életét. Újra lesz városi farsangi mulatság a Mustárház szervezésében, de nem marad el a csángó táncházi program és a klubkoncertek sem, és folytatódnak az előző években már hagyománnyá vált rendezvények, így idén is jelentkezhetnek tehetségkutató versenyre a feltörekvő zenekarok, ahol saját album elkészítésére kaphatnak lehetőséget.
 
A Mustárház látogatói és a Mustár FM rádió hallgatói már megszokhatták, hogy a Szent István utca 20. alatt nemcsak magyar fiatalokkal, hanem külföldről érkezett önkéntesekkel is találkozhatnak. Ez 2010-ben sem lesz másként, hamarosan indul a következő EVS projekt, melynek során spanyol, olasz, osztrák és litván fiatalok segítik majd az ifjúsági ház munkáját, ingyenes angol, olasz, spanyol és német társalgási klubot vezetnek, melyeken bárki részt vehet, aki a nyelvgyakorlást tűzte ki céljául. A Mustárház a nyíregyházi fiataloknak küldő szervezetként segítséget nyújt abban, hogy külföldön töltsenek el rövid vagy hosszú távú önkéntes szolgálatot a Fiatalok Lendületben Program támogatásával.
 
Az előző évben kezdődött el az a brüsszeli támogatású projekt, melyben tíz város, Kassa, Királyhelmec, Beregszász, Szatmárnémeti, Nagybánya, Nagyvárad, Kolozsvár, Marosvásárhely, Gyergyószentmiklós és Nyíregyháza vesz részt, s melyben a résztvevők felmérik a városukban élő fiatalok kulturálódási szokásait, hogy ennek alapján közös cselekvési terveket dolgozhassanak ki. A projekt augusztusban zárul, a második körben az összesített eredményeket juttatják el a résztvevő városok az érintett döntéshozókhoz. Ezzel még nem ér véget a városok együttműködése, már körvonalazódik egy testvérvárosi hálózati együttműködés ifjúsági területen. A Mustárház koordinálásával további nemzetközi projektek valósulnak majd meg, így létrejönnek ifjúsági csereprogramok,közös lemezt készítenek nagybányai és nyíregyházi fiatalok, és ismét elkészül majd a NYIL nemzetközi és testvérvárosi száma.
 
A Mustárház ifjúsági médiamodellje 2009-ben Az év gyermek és ifjúsági mintaprojektje lett a Szociális és Munkaügyi Minisztérium döntése alapján. Ennek köszönhetően 2010-ben Magyarország számos városában megismerhetik a nyíregyházi példát az ifjúsági szakemberek. A Mustárház tevékenysége azonban nem csak országunk határain belül válik ismertté 2010-ben, hanem további, európai szintű programok is említésre érdemesek: nemzetközi ifjúsági cserék, nemzetközi találkozók, képzések színesítik majd az évet. A Mustárház a már megszokott és új programjaival, tanácsadással várja a fiatalokat 2010-ben is Nyíregyházán, a Szent István utca 20. szám alatt, minden hétköznap 10.00-tól 18.00-ig.