Indul a hódismereti hónap

Indul a hódismereti hónapElőször Nyíregyházán csengetnek be az idei hódórára.Január 27-én indítja az OBI Hungary és a WWF Magyarország a korábbi években már nagy sikert aratott hódóra-sorozatot, amelynek keretében idén 16 város mintegy 2300 általános iskolás diákja ismerkedhet meg Európa legnagyobb rágcsálójával.

 

A természetvédelmi órákat január végétől február végéig tartják meg az OBI tizenöt vidéki áruházában, míg a budapesti helyszínek közül a Soroksári úti és a Fogarasi úti áruházakba várják az érdeklődő diákcsoportokat.
 
A WWF Magyarország az OBI kizárólagos anyagi támogatásával 1996-ban, Fülöp herceg jelenlétében indította el Magyarország első sikeres emlős-visszatelepítési programját. A visszatelepítések célja, hogy az eurázsiai hód, amely a 19. században több mint egy évszázadra eltűnt Magyarországról, ismét része legyen a hazai, ártéri élővilágnak. A hódtelepítési program befejezéseként 2008. októberében a Tisza mentén engedtek szabadon 14, Németországban vadon befogott eurázsiai hódot, ezzel a hazánkba visszatelepített hódok száma már meghaladta a 200-at. A program sikerének, a hazai szaporulatnak és a környező országokból történő természetes bevándorlásnak köszönhetően jelenleg több mint 500 hód él Magyarországon.
 
Indul a hódismereti hónap
 
Az OBI és a WWF együttműködésének része, hogy az ország különböző városaiban lévő OBI áruházakban tartandó hódismereti órák keretében a hódok életmódjával, ezen keresztül pedig a természetvédelem fontosságával és eszközrendszerével is megismertetik az általános iskolás diákokat. Idén január 27. és február 26. között 16 város 17 áruházában zajlik az országos programsorozat.
 
Az órákon szerzett ismeretek alapján a diákok hódismereti totót tölthetnek ki. A helyes válaszokat visszaküldők között sorsolás dönti el, hogy melyik csoport vehet részt egy természetvédelmi osztálykiránduláson. A hódórákkal egy időben a WWF és az OBI szövegíró pályázatot indít, amelyre bármely iskolás korú gyermek a hódról szóló verssel, mondókával nevezhet. A pályázat célja, hogy ne csak a hóddal kapcsolatos ismeretek elsajátítására nyíljon lehetőség, hanem a természetvédelem kapcsán a gyerekek szabadon kibontakoztathassák fantáziájukat és alkotókedvüket is. Ha pedig esetleg valaki lemaradt a lehetőségről, idén már filmen is láthatja, mit érdemes tudni a hódokról.
 
Az OBI Hungary nem véletlenül támogatja a kezdetektől a WWF hódprogramját. Ezzel egy olyan ügyet karol fel, amely jól tükrözi a vállalat környezettudatos szemléletét, egyben minden városban lehetőséget ad elkötelezettségének bemutatására.
 
„Az OBI kiemelten fontosnak tartja a fiatal korosztály környezeti nevelésének ügyét, az áruházakban zajló környezetismereti órák erre különleges lehetőséget adnak. A hód ráadásul jelképként is fontos, hiszen egy családban élő, környezetét és otthonát tudatosan építő állatról van szó. Az ország legnagyobb otthonfejlesztési áruházláncában minden megtalálható ahhoz, hogy a hód példáját követve mindenki saját maga is tudja építeni és szépíteni otthonát, lakókörnyezetét.” – mondta Illés Gyöngyi, az OBI magyarországi PR és marketingigazgatója.
 
„A sikeres hód-visszatelepítési program lezárulása után különösen fontosnak tartjuk, hogy felhívjuk az emberek figyelmét arra, hogyan járulhatnak hozzá a hódok és környezetük védelméhez. A hódóra segítségével a gyerekek játszva megtanulhatják, milyen veszélyek leselkednek a hódokra, és hogyan lehet őket megvédeni.” – tette hozzá Magyar Gábor, a WWF Magyarország igazgatója.
 
 
A hódismereti órák megrendezésére 2010-ben az alábbiak szerint kerül sor:
 
Nyíregyháza:                          január 27.                    Nagykanizsa:                                      február 12.
Miskolc:                                   január 28.                    Tatabánya:                              február 16.
Eger:                                        január 29.                    Szolnok:                                  február 17.
Dunaújváros:                          február 2.                    Békéscsaba:                                      február 18.
Budaörs:                                 február 3.                    Szeged:                                   február 19.
Budapest XIV. Fogarasi út:   február 4-5.                 Kecskemét:                           február 23.
Szekszárd:                             február 9.                    Budapest IX.Soroksári út: február 24.
Siófok:                                     február 10.                  Sopron:                                    február 26.
Kaposvár:                               február 11.