Közösen a Sóstói-erdőért

Közösen a Sóstói-erdőértA Sóstói-erdő minden nyíregyházi polgár első számú kirándulóhelye, ahol az elmúlt időszakban jelentős közjóléti fejlesztések történtek.. Ráadásul, mint nemzetközi szinten kiemelkedő természeti érték, a Sóstói-erdő része az Európai Unió „Natura 2000” hálózatának. Mégis, a nyíregyháziak néha azt érzik, kimaradnak azokból a fontos folyamatokból, amelyek ezt az ősi tölgyest érintik.

Az E-misszió Egyesület partnereivel közösen útnak indította az „Egy nap az erdőért” kezdeményezést, melynek célja, hogy közös önkéntes akciók szervezésével, az erdővel foglalkozó közösségi internetes felület kialakításával, ismeretterjesztéssel, érdekérvényesítéssel minél inkább bevonjuk a lakosságot az erdő ügyeibe. 

 

A Sóstói Erdő honlapján olvasható:

Mit takar a kezdeményezés?

- Létrehoztunk ezt a honlapot, ahol igyekszünk minden hasznos háttéranyagot és aktuális információt elhelyezni a Sóstói-erdővel kapcsolatban.

- Honlapunk egyben közösségi oldal, ahol várjuk mindenkinek a véleményét az erdő ügyével kapcsolatban, vitázhatunk, megoszthatjuk egymással gondolatainkat, tapasztalatainkat, ötleteinket.

- Érdekképviseleti tevékenységet folytatunk, közvetítjük a lakosság érdekeit az erdészet, a természetvédelmi szervek és a városvezetés irányába.

- Olyan közösségi akciókat szervezünk, ahol valóban gyakorlati munkát végezhetünk az erdőért: odúkihelyezés, makkgyűjtés, szemétszedés, özöngyomok irtása, természetvédelmi felmérések, stb.

- Összefogjuk és erősítjük az egyéni kezdeményezéseket, felajánlásokat.

- Erdőismereti élménytúrákat vezetünk, fórumot szervezünk erdész, természetvédő, és civil szakértőkkel az erdő jövőjéről.

- Igyekszünk forrásokat, támogatókat szerezni az erdő jövőjét szolgáló további tevékenységekhez, kutatásokhoz.

Hogy vehetsz részt mindebben?

- Keresd fel honlapunkat, vagy személyesen az E-misszió Egyesület irodáját (Nyíregyháza, Malom u. 18/a, tel: 42/423818) és regisztrálj!

- Fórumunkon oszd meg véleményedet, gondolataidat, kezdeményezéseidet az erdővel kapcsolatban (ha valamit javítani kellene a honlapon, azt is)!

- Számolj be a Sóstói-erdőben szerzett élményeidről „Erdei őrjárat” blogunkon!

- Figyeld programjainkat, végy részt közös akcióinkon, kirándulásainkon, vállalj egyéni önkéntes munkát!

- Ha van ötleted, kezdeményezz olyan új tevékenységeket, melyekben szívesen szerepet vállalnál!

- Ismertesd meg minél több emberrel kezdeményezésünket!

- Küldj be régi és új fotókat, vagy egyéb emlékeket, megfigyeléseket, adatokat az erdőről!

- Ha egyetemista, főiskolás vagy, válassz kutatási témát a Sóstói-erdővel kapcsolatban!

- Amennyiben arra érdemesnek tartod, támogasd kezdeményezésünket adód 1%-ával, s ha van lehetőséged, egyéb adományokkal!

Az aktív részvételért jutalom jár!

Ha részt veszel programjainkban, aktív vagy a honlapon, fotókat küldesz be, azt megpróbáljuk legalább jelképesen honorálni. Valutánk az "Egy nap az erdőért!". Minden egyes tevékenységet "napokban" számolunk el, amit a résztvevőknek járó Makk-kártyán pecséttel igazolunk, és a regisztráltak esetén a honlapon rögzítünk. A jutalom:

1 napért: emblémás jelvény

3 napért: emblémás póló

6 napért: emblémás széldzseki

(Egyelőre ennyit tudunk nyújtani)

Figyelem: Nem szeretnénk senkit sem azzal áltatni, hogy egyik napról a másikra minden a mi ízlésünknek megfelelően fog megváltozni a Sóstói-erdőben. De ha elég sokan és elég aktívak vagyunk, akkor a tenni akaró nyíregyházi polgárok hamarosan meghatározó szerepet játszhatnak az erdő jövőjében.

www.sostoierdo.hu

 

A projektet a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium „Zöld forrás” programja támogatja.