Ramocsaháza - „Adja ide a pénzt vagy széjjelszurkálom a rákba!”

Ramocsaháza - „Adja ide a pénzt vagy széjjelszurkálom a rákba!” Hétfőn koraeste Ramocsaházán egy 78 éves asszony házába dörömbölt be egy fiatalember. A tettes kezében ollót tartva a fenti szavakkal fenyegette a nénit, aki félelmében a pénztárcájában lévő 1230 forintot adta át.

 A Baktalórántházi Rendőrőrs információi alapján a feltételezett elkövetőt néhány óra múlva Nyíregyházán fogták el a rendőrök. A rablással gyanúsított 19 éves ramocsaházi lakos beismerő vallomásában elmondta, hogy szórakozásra akart pénzt szerezni. Egy közelben lakó idős asszonyt szemelt ki, és azért ollót vitt magával, mert kést nem talált otthon. A gyanúsítottat a rendőrség őrizetbe vette.

 

Fokozott rendőri jelenlét az idősek lakókörnyezetében

Társadalmi összefogás szükséges

 

A rendőrség kiemelt feladatként kezeli az időskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények megelőzését. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság ez év elején feltérképezte azokat a területeket, ahol az állapotuk miatt gyakran kiszolgáltatottabb emberek laknak. Az elmúlt hónapok bűnügyi adatai alapján kockázatelemzést végeztek, és a veszélyeztetettebb településrészeken fokozott rendőri jelenlétet biztosítanak, a polgárőrség és más társszervek bevonásával.

 

A rendőrség természetesen nem tud minden idős embert folyamatosan őrizni, ezért a tájékoztatásnak lényeges szerepe van. A körzeti megbízottak felkeresik a területükön élő öregeket és elmondják nekik, hogy mire ügyeljenek. A sajtóban megjelenő felhívások mellett a bűnmegelőzési szakemberek a szociális intézmények lakói és dolgozói számára is tartanak prevenciós képzéseket. Legtöbbet mégis a lakókörnyezet teheti. Nagyon fontos, hogy a szomszédok, közelben lakók is figyeljenek azokra, akikről tudják, hogy egyedül élnek.

 

Hívják fel figyelmüket a rájuk leselkedő veszélyekre, és intsék őket bizalmatlanágra az idegenekkel szemben. Baj esetén azonnal hívják a rendőrség 107-es telefonszámát!