Mikropontos védelem az egyházi kegytárgyakon

Mikropontos védelem az egyházi kegytárgyakon Világszínvonalú, DNS elven működő védelmi technológia alkalmazását kezdte meg a Nyírségi Református egyházmegye 38 egyházközsége a templomi lopások megelőzése érdekében.

Mikropontos védelem az egyházi kegytárgyakonA DataDotDNA jelölési technológia lényege, hogy a lopás által veszélyeztetett egyházi kegy-, és értéktárgyakat mikroszkopikus méretű, egyedi azonosítókkal látják el, amit egy központi adatbank tart nyilván. A láthatatlan, rendkívül nehezen eltávolítható jelölés nem károsítja az értéktárgyak felületét, az azonosító kódot speciális eszközzel lehet csak leolvasni.

Az alkalmazott technológia egyrészt a felderítésben nyújt nagy segítséget, hiszen így szinte bármilyen tárgy egyedileg azonosítatóvá válik, másrészt a felhasználók szándéka szerint bűnmegelőzési szerepe is lesz: az így jelölt tárgyakat nem érdemes eltulajdonítani.

A termék magyarországi kizárólagos jogú forgalmazója az Artep Kft. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság 2008. óta együttműködést folytat a céggel, ilyen technológiát már a kerékpárlopások ellen is alkalmaznak.

Az egyházi kegytárgyak új típusú védelméről a ramocsaházi református templomban dr. Gaál Sándor esperes (a képen jobbra), Kovács Miklós, az Artep kft. tulajdonosa (a képen balra), és Szabó Zoltán r. alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetője beszélt február 18-án.