Vállalkozói Fórum Záhonyban

Vállalkozói Fórum Záhonyban  Ács-állványozó, gépi forgácsoló, hegesztő, valamint szociális gondozó és ápoló. Ezek számítanak hiányszakmának az Észak-alföldi Régióban, hangzott el a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szakképzés-szervezési Önkormányzati Társulás záhonyi vállalkozói fórumán.

 

Vállalkozói fórumot tartott a Szatmár-Beregi TISZK Záhonyban,
ahol beszámoltak a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program pályázatuk jelenlegi állásáról
 
 

 

A TISZK rendszer lényege, hogy a foglalkoztatási igényeknek megfelelő szakmákat sajátítsák el a tanulók. Ezt szolgálja a Szatmár-Beregi Társulás ún. Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében megvalósuló fejlesztése is.

 

 
A TIOP program építési beruházásra és eszközbeszerzésre ad lehetőséget. - hangzott el a vállalkozói fórumon. A Mátészalkai Szakképző Iskola és Kollégium Központi épületén végzik majd a legnagyobb volumenű munkát, melynek keretében a Déri Miksa tagintézmény oktatási tömbjét teljesen felújítják. A tiszaberceli szakképzőben egy kisebb léptékű építési beruházás valósul meg.
 
Szabó István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szakképzés-szervezési Önkormányzati Társulás elnöke arról számolt be, a mátészalkai fejlesztés kapcsán már megkötötték a kivitelezővel a szerződést, és már el is kezdődtek az építési munkálatok. Tiszabercelen folyamatban van az engedélyezési eljárás, a kiviteli tervek birtokában ott is hamarosan elkezdődik a munka. Mivel a mátészalkai beruházás nagyobb volumenű, így nagyjából azonos időben fejeződnek be az építési munkálatok mindkét építési helyszínen.
 
A TIOP 3.1.1-08/1-2008-0016 keretében elnyert támogatásból eszközbeszerzésre is jelentős összeget fordít a társulás. Ez a beszerzés túlnyomórészt a központi mátészalkai intézményhez kötődik, kisebb részben azonban valamennyi intézményt érintik a pályázatból beszerzett eszközcsoportok.
 
 
A fórumon Román István a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés alelnöke arról beszélt, a Társulás tudatosan választotta a leendő logisztikai központnak helyet adó várost a találkozó helyszínéül. Kiemelte, a megyei önkormányzat mindig is támogatta a záhonyi fejlesztést, és igyekezett gyorsítani annak megvalósítását. 
 
A rendezvényen több előadást hallhattunk, mely szoros összefüggésben áll nemcsak a TÁMOP 2.2.3 számú, hanem a TIOP 3.1.1 számú pályázattal is. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara képviseletében Kajdy József előadásában tájékoztatott a tanulók külső gyakorlati foglalkoztatásáról. A pályázat megvalósulását követően várható eredményként a jelenlegi intézményi gyakorlati oktatást segítő eszközök fejlesztése a munkaerő-piaci igényeknek megfelelő, versenyképes fiatal szakmunkások megjelenését fogja eredményezni. A gazdálkodó szervezetekkel kapcsolatban álló intézmények a projekt során a meglévő kapcsolatokat még szorosabbra kovácsolják, így folyamatos képet kapva a piaci igényekről.