Energiahatékonyság: 2020-tól csak alacsony energiafelhasználású épületeket

Energiahatékonyság: 2020-tól csak alacsony energiafelhasználású épületeket A képviselők kedden megszavazták az épületek energiahatékonyságáról szóló új uniós jogszabályt. A 2020-tól épülő házak csak kevés energiát fogyaszthatnak, a meglévő épületeket pedig lehetőség szerint fel kell újítani.

Azt EU éghajlatvédelmi csomagjának egyik célkitűzése az energiafelhasználás 20 százalékos csökkentése 2020-ig. Az unió energiafelhasználásának jelenleg mintegy 40 százalékáért az épületek felelősek.

Az új energiahatékonysági jogszabály értelmében a tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy a 2020 után épült épületek energiafelhasználása minimális legyen. Az új középületekre már két évvel korábban vonatkoznának a szigorú energiahatékonysági előírások. Az unió anyagi támogatást is nyújt az új előírások teljesítéséhez.

A jogszabály ösztönözné a meglévő épületek korszerűsítését, az energiapazarló berendezések lecserélését, az "okos" fogyasztásmérők felszerelését is, továbbá előírná, hogy rendszeresen ellenőrizzék a fűtésre, illetve hűtésre használt berendezéseket.